De første akvariers formål i 1800-tallet var at underholde gæsterne for enhver pris, men i 1900 tallet begyndte der at ske et skift i akvarieverdenen. Akvarierne begyndte at involvere sig i forskning og undervisning og samarbejdede med lokale fiskere. Dyrenes velfærd kom i fokus, og man arbejdede mere intensivt for at holde dyrene i live så længe som muligt. Danmarks Akvarium er et eksempel på denne udvikling. Selvom akvariets formål først beskriver underholdningen af et publikum, følges det op af et ønske om at uddanne befolkningen og et samarbejde med forskningsinstitutionen Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser.
Se også: Sådan så akvarier ud for 150 år siden
Danmarks Akvarium var langt fra det første akvarium i verden. Og ikke engang det første i Danmark.
Mange akvarier er kommet og gået, siden det første offentlige akvarium åbnede i London i 1853. Danmarks Akvarium er et af dem. Det var åbent i 73 år, inden det flyttede i større rammer i Kastrup under navnet Den Blå Planet.
Der var engang
Eventyret om Danmarks Akvarium starter juleaftensdag 1934. Ingeniør Knud Højgaard og hans søn, zoologen Mogens Højgaard, går en tur gennem skoven. Mogens fortæller sin far, at han drømmer om at bygge drivhuse til padder og fisk, hvis han ejede skoven. Med den bemærkning opstår idéen til Danmarks Akvarium, for Knud Højgaard svarer sin søn ”at den ting er til at snakke om”.
Fem år senere den 21. april 1939 står Danmarks Akvarium klar, og både Kong Christian den 10. og statsminister Thorvald Stauning var til stede ved åbningen.
Knud Højgaard
Danmarks Akvarium blev bygget i Charlottenlund park tæt på skov og vand. Placeringen var oplagt, da et af Danmarks Akvariums mål var at samarbejde med forskningsinstitutionen Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser, som havde til huse på Charlottenlund slot. Danmarks Akvariums formål var, at udstille et passende udvalg af fisk og andre organismer fra havet, søer og floder fra hele verden til fornøjelse og uddannelse af befolkningen samt at gavne det danske fiskeri.
Et moderne byggeri
Byggeriet af Danmarks Akvarium var forud for sin tid. Blandt andet var akvarierne bygget af den første præfabrikerede beton i Danmark. De mange flotte akvariedekorationer blev lavet af kunstneren Kay Simmelhag direkte på byggepladsen, så transporttiden blev så kort som muligt. Da byggeriet var ved vejs ende, skulle akvarierne fyldes med vand. Selvom Danmarks Akvarium lå ud til Øresund, var det ikke ligetil. Vandet i Øresund var på det tidspunkt så forurenet, at fiskene ikke vil kunne overleve i vandet. Derfor transporterede man havvand fra Nordsøen via dampskibe og lastvogne til Charlottenlund.
Danmarks Akvarium er tegnet af arkitekt C.O. Gjerløv Knudsen i en funktionalistisk stil, og var topmoderne for sin tid. Danmarks Akvarium havde ved sin åbning 50 udstillingsakvarier i fire forskellige størrelser, det største på ca. 9.000 liter vand. Hele herligheden kostede omkring 1.000.000 kr. at bygge, og blev finansieret af Knud Højgaard.
Model af bygningen
Gæsterne besvimer
Danmarks Akvarium var i 1939 det næststørste akvarium i Europa, og var et stort tilløbsstykke. På en måned besøgte knap 77.000 gæster akvariet. Den store trængsel inde i akvariet betød, at gæsterne måtte lukkes ind i hold. Og selvom akvariet havde god plads med bredde gange, var ventilationen desværre så dårlig, at adskillige gæster besvimede.
Åbningsdagen i 1939
Krigen rammer akvariet
Samme år som Danmarks Akvarium åbnede, brød 2. verdenskrig ud. Krigen betød, at man ikke kunne importere fisk til akvariet. Alligevel lykkedes det at holde akvariet i gang med danske fisk og hjemmeopdrættede dyr. Og som om det ikke var nok, blev Danmark ramt af en generalstrejke i 1944, som lukkede for strømmen. Med direktør Mogens Højgaard i spidsen måtte personalet forsyne akvarierne med ilt via pedalkraft, indtil strømmen kom tilbage.
Direktør Mogens Højgaard på cyklen under generelstrejken
Det koster penge
Det har ikke været personalet, der var akvariets største omkostning. I 1948 bestod akvariets personale af 10 mennesker: En direktør, en inspektør, en sekretær, en ingeniør, en dyrepasser, to assistenter, en nattevagt, en rengøringskone og en i billetsalget, som dog havde hjælp, når der var travlt.
Billetter kostede 1 krone for voksne og 50 øre for børn indtil 1951. Her blev det nødvendigt at sætte billetprisen op for voksne fra 1 krone til 1,5 krone på grund af stigende udgifter til akvariet. Prisstigningen kom dog ikke til at betyde nedgang i besøgstallet – tværtimod. Besøgstallet havde været stigende siden 1948 og blev også ved med at stige efter prisstigningen i 1951.
Oversigt over besøgstallene fra 1939-1954
Danmarks Akvarium vokser
I 1974 var der behov for fornyelse, og to nye afdelinger blev indviet. Gæsterne havde nu adgang til fem nye imponerende landskabsakvarier og et biologisk museum.
Mere end et årti senere i 1989 havde Danmarks Akvarium 50 års jubilæum. For at fejre begivenheden forærede Knud Højgaards Fond en tilbygning til akvariet, hvor der blev bygget en café.
Som årene går, kommer nye tilbygninger til, men Danmarks Akvarium er ved at vokse ud af sine bygninger i Charlottenlund. Der mangler plads og mere moderne faciliteter, men bygningens grund er fredet, så det er ikke muligt at udvide akvariet mere i Charlottenlund.
Den Blå Planet
Fra Danmarks Akvarium til Den Blå Planet
Efter en årrække med indsamling af midler via bl.a. fonde igangsættes en arkitektkonkurrence i 2007. Det danske arkitektfirma 3XN vandt den internationale arkitektkonkurrence, og det nye akvarium, Den Blå Planet, var en realitet.
Dyrene fra det gamle Danmarks Akvarium i Charlottenlund blev flyttet med og mange flere kom til, så Den Blå Planet i dag rummer tusindvis af fisk og havdyr fordelt på 53 akvarier med i alt syv millioner liter vand.
I forbindelse med flytningen fra Charlottenlund skiftede Danmarks Akvarium navn til Den Blå Planet, Danmarks Akvarium og organisationen voksede fra 16 medarbejdere til omkring 70 årsværk.
Den Blå Planet blev indviet af Dronning Margrethe og Prins Henrik den 21. marts 2013 og åbnede for offentligheden den 22. marts 2013.
Se også: 8 ting du ikke vidste om Danmarks Akvarium