Alligatorskildpadden lever måske verdens kedeligste liv

Alligatorskildpadden lever måske verdens kedeligste liv

Hvis du synes, at dit liv er kedeligt, så sammenlign det med en alligatorskildpadde. Livet vil straks virke muntert.

Er du en sløv banan med lange negle? Så mød din overmand på Den Blå Planet. Her bor alligatorskildpadden Macrochelys temminckii, som godt nok har et flot pansret udseende, der udstråler en her-kommer-jeg-indstilling. Men sådan er den ikke. Dens adfærd kan virke mere kedelig end kold havregrød. Den har en inaktiv livstil, og det virker ikke til, at den har behov for selvrealisering. Alligatorskildpadden foretrækker at gå i ét med tapetet og gemme sig i et hjørne. En gang i timen skal den have en mundfuld luft, men så stopper aktivitetsniveauet også. Sådan lever den. Time efter time. Dag efter dag. År ud og år ind.

Den Blå Planets alligatorskildpadde er et af de mange dyr, som blev flyttet fra det gamle Danmarks Akvarium, hvor den kom til i 1993. Siden har den levet et kedeligt liv i ferskvand, hvilket den foretrækker. Og det kan fortsætte i årtier endnu.

Sløvsind er en overlevelsesstrategi

Der er en mening med sløvsinds-adfærden. Faktisk er det en smart egenskab. Skildpadder er kendt for, at kunne blive meget gamle. Hemmeligheden ligger i deres skjold og lave stofskifte. Ved at bruge så lidt energi som muligt, laver skildpaddens krop ikke så mange affaldsstoffer, der ellers ælder den. Det hårde skjold sørger for, at de overlever længere. Hvis du synes, at det lyder inspirerende med et afslappet liv, fx foran fjernsynet sammen med sofaen, så kan overlevelsesstrategien desværre ikke overføres til mennesker. Vi har brug for bevægelse og adspredning.

Jager som en mussefælde

På trods af at alligatorskildpadden har en lille forbrænding, så skal den skaffe føde en gang imellem. En kampvægt på op til 100 kg for hanner kræver energi udefra. Her har den udviklet en jagtteknik, som naturligvis kræver mindst mulig aktivitet.


Når alligatorskildpadden jager, ligger den helt stille med åben mund. Det eneste der bevæger sig er dens tunge, der ligner en orm. Det er lige som en mussefælde. Når fisken lader sig lokke helt ind i gabet af den falske orm, klapper fælden.