Er det okay at spise rejer?

Er det okay at spise rejer?

Tænker en reje "åh nej, jeg kan ikke bevæge mig", når den er fanget i et net?

Spørgsmål

Når jeg spiser rejer, og jeg køber de allerbedste, så tænker jeg altid på, hvordan mon de har haft det, da de blev hevet op i et net.

De nederste rejer må være trykket umanerligt meget i nettet. Mærker de slet ikke noget? Er det synd at spise dem?

Det er ikke rart at tænke på, at det jeg nyder at spise, måske lider for min skyld.

Det samme gælder, når jeg nyder de skønne rødspætter, jeg køber hos på torvet. Kan jeg være helt rolig, eller?

Jeg ser frem til jeres svar.

Med venlig hilsen
Rita

Svar

Hej Rita

Tak for dit spørgsmål om rejer. Du spørger om rejer mærker noget eller ej, når de bliver presset sammen. Det er egentlig et simpelt ja/nej-spørgsmål, men desværre er det alligevel ikke så lige til.

For at et dyr kan mærke noget i kroppen, skal der være en positionsregistrering i lemmerne, samt en bevidsthed om hvorvidt lemmerne kan bevæges eller ej. Der er med stor sandsynlighed noget i rejen, der fortæller den, at den ikke kan bevæge sig, når den er fanget. Men det er ikke ensbetydende med, at den tænker, ”åh nej, jeg kan ikke bevæge mig”, da det kræver et større følelsesapparat, at kunne tænke tanken og føle ubehag og dermed se situationen som negativ. Så nej, jeg tror ikke at rejerne tænker, at der er ved at ske noget slemt, men deres krop ved at den har begrænset bevægelighed.

Hos rødspætterne er der lidt mere mellem ørene, og jeg vil sikre mig, at fiskene er aflivet så snart de er fanget, nogle bruger stadig den praksis, at de lader fisk ligge og dø ad sig selv, hvilket ikke er okay.

Spis bæredygtigt
Om det er synd at spise rejen og fisken er op til den enkelte. På Den Blå Planet opfordrer vi altid folk til at bruge havet med omtanke. Det betyder blandt andet, at man fortrinsvis spiser fisk og skaldyr, der er fanget bæredygtigt og på en måde, der ikke skader naturen. Der er forskellige mærker, der kan guide én, når man skal vælge fisk. MSC og ASC er blandt andet nogle af mærkerne, der sikrer, at der er tænkt over fangst eller opdrætsmetoden.

Med venlig hilsen
Kasper Jørgensen
Dyrlæge på Den Blå Planet


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets kloge eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på Twitter
Send dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.