Vores store havskildpadde er stadig lidt for tyk

Vores store havskildpadde er stadig lidt for tyk

Vores store havskildpadde har været på slankekur i månedsvis, men den har alligevel taget på. Nu skal den på en skrappere kur.

Måske kender du det. Du blev fristet af for meget julesul og skumslik i december, og nu er du mere polstret, end du ønsker.

Du har meldt dig ind i fitnesscentret igen. Du har holdt hvid januar, og du har endda aftalt med en ven, at I ikke må spise slik og kager hele måneden, og du har næsten overholdt løftet.

Alligevel er det som om, at vægten ikke har fuld forståelse for dine håbefulde initiativer.

Lidt på samme måde er det for Den Blå Planets store havskildpadde. Den var stor af sin alder, da vi fik  den fra et akvarium i Frankrig. Siden har den været på smalkost og lightprodukter.

Den har netop været på vægten og vejer nu cirka 120 kilo*. Sidst man vejede den i juli 2019, stod der 90-100 kilo på vægten. Vi kunne godt have ønsket os en større effekt af dens slankekur, og vi kan kun gisne om, hvor stor den ville have været, hvis den ikke havde været på kur.

Der er udfordrende at have en havskildpadde på skrump i en kæmpe oceantank, hvor andre dyr også skal have mad. Det store luffede havkrybdyr er god til at finde madrester, som var tiltænkt de andre arter.

Det er lidt ligesom tykke, smånaive og godmodige Obelix, der altid kan finde vildsvinesteg.

Fra naturens side spiser havskildpadder alt, hvad de kan få fat i. De kan spise planter og kød ligesom mennesker. Havskildpadden på Den Blå Planet har dog haft tendens til at vælge bøfferne frem for salaten. Lyder det bekendt?

Se også: Nærkontakt med havskildpadde

Vegetarisk havskildpadde?

Det er positivt, at vi har fået den vejet, også selvom vi havde ønsket et andet resultat. Nu ved vi, at der skal tages skrappere metoder i brug for at stabilisere vægten.

Som andre dyr kan vi styre dens vægt ved at sørge for, at den ikke spiser mere end den forbrænder. Vi vil eksempelvis fokusere på en kost, hvor der er mindre kød.

Det betyder dog ikke, at den bliver vegetar, eller at der bliver langt mellem kød-dagene. For uægte karette-skildpadder har behov for protein fra kød. Men vi kan supplere kosten med lavere energiindhold fx gels lavet på tang.

Endelig vil vi arbejde på, at den forbrænder mere i oceantanken. Fx kan vi skabe noget modstrøm i akvariet eller lave bobler, som den måske vil synes er sjovt at svømme imod og dermed bruge mere energi på.

Se også: 10 ting du (måske) ikke vidste om havskildpadder

*I filmen siges 134 kg, men når nettet fratrækkes lander vi på cirka 120 kg.