I modsætning til de faldende bestande af mange fiskearter, er antallet af blæksprutter steget i verdenshavene igennem de sidste 60 år viser en ny undersøgelse fra University of Adelaide.
– Vores analyser viser, at udbredelsen af bløddyr er steget siden 1950’erne, et resultat der var bemærkelsesværdigt konsekvent over tre distinkte grupper, siger Dr Zoë Doubleday fra Adelaide University i en pressemeddelelse.
– Blæksprutterne bliver ofte kaldt havets ukrudt, fordi de har en række unikke biologiske træk, som hurtig vækst, kort levetid og fleksibel udvikling. Det gør dem i stand til at tilpasse sig forandringer i deres miljø, som fx temperaturændringer, hurtigere end mange andre havdyr, forklarer hun.
– Og det tyder på, at de måske drager fordel af et havmiljø under forandring.
Blæksprutternes korte levealder betyder altså, at generationerne er korte, så nye unge blæksprutter hurtigt har tilpasset sig forandringerne.
Overfiskeri og global opvarmning kan være skyld i flere blæksprutter
Forskerne søger nu at finde årsagen til stigningen i blæksprutter:
– Vi undersøger i øjeblikket, hvad der har fået dem til at formere sig, og global opvarmning og overfiskning af visse fiskearter, er to teorier. Det er et svært, men meget vigtigt, spørgsmål at besvare, da det måske fortæller en endnu større historie om, hvordan menneskelig aktivitet påvirker havet.
På Den Blå Planet kan du blandt andet opleve den kloge stillehavsblæksprutte (billede).