Kan blæksprutter smide en arm?

Kan blæksprutter smide en arm?

Spørgsmål

Hej

Kan en blæksprutte bevidst tabe en arm (fx hvis den bliver jagtet) og så vokser den ud igen?

Mvh
Ulrikke

Svar

Hej Ulrikke

En blæksprutte kan regenerere sine arme, hvis f.eks. en haj bider dem af. Blæksprutter kan dog ikke bevidst smide en arm på samme måde, som et firben kan smide sin hale. Men når firben smider halen, er den hale, som firbenet gendanner, ikke lige så funktionsdygtig som den hale, den havde før.

For blæksprutten er det anderledes, og den nye arm, der vokser ud på blæksprutten, er fuldt ud lige så funktionsdygtig som den forrige.

Læs også: Hvor mange sugekopper har en blæksprutte?

Der er dog også nogle blæksprutter, som bevidst kan smide en helt bestemt arm – nemlig den arm som de bruger under parring.

Den arm, som hanblæksprutten bruger under parring, vil hos nogle blæksprutter ryge af under akten, og den vil hos nogle arter regenerere igen. Nogle blæksprutter kan faktisk smide deres arm et stykke væk fra hunnen, så armen selv svømmer ind i hunnen med den sæd, som skal bruges til befrugtning af æggene, men disse hanner kan kun forplante sig en gang i deres liv.

Der bliver desuden forsket meget i denne egenskab, da vi mennesker meget gerne vil kunne gendanne om ikke hele kropsdele, så bare dele af organer og lignende.

Mvh
Kasper Jørgensen
Dyrlæge på Den Blå Planet


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på TwitterSend dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.