Vidensbobler

Til temaaften på Den Blå Planet tager eksterne og interne undervisere dig med på en opdagelsesrejse under og over havets overflade.

Dybhavets hemmeligheder, marine økosystemer og fascinerende skabninger er i fokus, når vi dykker ned i skønheden, kompleksiteten og udfordringerne ved livet i havet. Sanserne sættes i spil, når vi i løbet af aftenen både skal se, høre, føle og måske endda smage og dufte.

Book din billet her

Har du spørgsmål til Vidensbobler, eller har du brug for hjælp til booking, så send os en mail på undervisning@denblaaplanet.dk


4. marts 2024
Havets mikrokosmos: udforskning af det usynlige liv

Dyk ned i havets hemmelige univers og afdæk skattekammeret af mikroskopisk liv, der står bag størstedelen af stofomsætningen i vores oceaner. Gennem fascinerende videoer og animationer får du et unikt indblik i denne ukendte verden. Udforsk ikke kun de skrøbelige skabninger, men også verdens stærkeste dyr, der gemmer sig i det ellers usynlige. Vær klar til en dybdegående rejse gennem naturens mikroskop, hvor det usynlige bliver synligt, og det smukke liv under havets overflade afsløres som aldrig før.

Underviser: Thomas Kiørboe, Professor, Dr Scient, Centerleder, Centre for Ocean Life, DTU
Dato: 4. marts 2024 kl. 18.45-20.30
Pris: 250 kr. per aften
Adgang til udstillingen inkluderet

Book din billet her


18. marts 2024
Bananfluer i forskningens tjeneste: Prostata, fertilitet og genetik

Årligt rammes omkring 4500 danske mænd af prostatakræft, en kompleks sygdom, der fortsat udfordrer forskningsverdenen og mulighederne for behandling. Tag med på en unik rejse ind i bananfluernes verden. Her er nemlig et klassisk eksempel på, hvordan evolution kan bruges i laboratoriet til at lære noget om os selv. Bananfluer deler imponerende 75% af deres sygdomsrelaterede arvemateriale med mennesket. Omar Showiki, aftenens inspirerende foredragsholder, har specialiseret sig i bananfluer og deres prostata, og han er blandt de få i Danmark, der kan dissekere og isolere prostataen hos en bananflue. Lad dig fascinere af hans humoristiske fortællinger, om udfordringerne ved forskningen, de vilde resultater og de spændende overvejelser, der kan ændre vores forståelse af sundhed og sygdom.

Underviser: Omar Showiki, Cand. scient. i molekylærbiologi.
Dato: 18. marts 2024 kl. 18.45-20.30
Pris: 250 kr. per aften
Adgang til udstillingen inkluderet

Book din billet her


8. april 2024
Under blækspruttens kappe

Udforsk mysterierne bag et af verdens mest mærkværdige dyr. De har eksisteret i mere end 490 millioner år, og er spredt over hele kloden. Opdag deres utrolige evner, fra farveskift og kamuflage til komplekse opgaveløsninger. På denne sjove og lærerige aften dykker vi ned i blæksprutternes anatomi gennem dissektion og gruppediskussioner. Afslutningsvis deler vi historier om intelligens, forskning og de skjulte hemmeligheder, der gemmer sig under blækspruttens kappe. Lad os sammen afdække myter og udforske hvad blæksprutterne kan lære os.

Underviser: Simon Lauritsen, biolog, intern underviser på Den Blå Planet
Dato: 8. april 2024 kl. 18.45-20.30
Pris: 250 kr. per aften
Adgang til udstillingen inkluderet

Book din billet her


22. april 2024
Koral og klimaforandring

Mange har set eller hørt om koralrevene rundt om i verden, men er koraller alger, sten, planter, svampe eller dyr? Dyk ned i deres fascinerende verden og forstå opbygningen samt det komplekse samspil med omgivelserne. Vi afdækker forskellene mellem stenkoraller, blødkoraller og søanemoner, og kaster lys over spørgsmål som: “Hvorfor er koralrev så afgørende?” Vi kommer ind på klimaforandringer og de udfordringer og potentielle konsekvenser, koralrevene står overfor. Udfordringerne er mange, men der er håb for fremtiden.

Underviser: Simon Lauritsen, biolog, intern underviser på Den Blå Planet
Dato: 22. april 2024 kl. 18.45-20.30
Pris: 250 kr. per aften
Adgang til udstillingen inkluderet

Book din billet her


6. maj 2024
Hajernes storhed og fald

Hajer har levet på jorden i mere end 400 millioner år, og de har altid spillet en vigtig rolle, som toprovdyr der kontrollerer balancen blandt livet i havet. Men deres storhedstid er nu udfordret af en langt mere dominerende art, nemlig mennesket. Over de sidste 50 år er mere end 70% af alle hajer forsvundet grundet det intensive fiskeri og mange arter er nu udrydningstruede. Hajernes dårlige omtale begrænser dog støtten til deres bevarelse, da de omtales som menneskeædende dræbermaskiner. Simon, vores erfarne formidler, fortæller om hajernes fantastiske verden og udfordrer den negative opfattelse af hajer for at give en dybere forståelse af disse majestætiske skabninger.

Underviser: Simon Lauritsen, biolog, intern underviser på Den Blå Planet
Dato: 6. maj 2024 kl. 18.45-20.30
Pris: 250 kr. per aften
Adgang til udstillingen inkluderet

Book din billet her


Fremtidige arrangementer

  • Bioluminescens – når organismer lyser
  • Fytoplankton – det marine økosystems brændstof
  • Dybhavets hemmeligheder
  • Legender fra havet