På havbunden i havene omkring Danmark og helt ned til det nordlige Middelhav lever en frygtindgydende benfisk, der med sin rynkede hud og store mund, med tilhørende sylespidse fortænder, ikke ligner andre fisk.
En traktor på havets bund
Med en kampvægt på op til 20 kg bevæger havkatten sig ikke særlig hurtigt, og ligesom en traktor bumler den langsomt afsted, og fylder lidt meget i landskabet. Havkattens primære føde er langsomt bevægende dyr som muslinger, konksnegle og skaldyr med hårde skaller for eksempel en krabbe.
Mens havkatten bevæger sig langsomt frem på havbunden, udser den sig et bytte, og når det er inden for rækkevidde, slår havkatten til og bruger sine sylespidse fortænder til at holde byttet fast, mens havkatten møver det ind i munden og knuser skallen med sine stærke kindtænder.
En havkat uden tandlægeskræk
Mennesker skal til tandlægen med jævne mellemrum, men havkatten er, vil nogen sige en heldig fisk, i den situation, at det ikke er nødvendigt. Den taber nemlig tænderne, som bliver slidt ned af dens hårde kost. I vinterperioden taber den alle tænderne, da den ikke spiser så meget på grund af det kolde klima, og når foråret kommer igen, vil den have et nyt gebis klar.
Når det er koldt vil de fleste af os gerne være inde i varmen, eller være pakket godt ind i varmt tøj når den kolde blæst fyger om ørene på os. Havkatten har en helt anden fordel: Den har “antifryseproteiner” i blodet, hvilket er en slags kølervæske, som en bil normalt har. Det gør, at den kan leve i det kolde klima og ikke har brug for varmt tøj til at holde varmen.
Det er det indre, og ikke det ydre som tæller
I fiskenes verden foregår befrugtningen normalt i vandet, altså en ekstern befrugtning. Men det kan havkatten ikke, for dens sædceller er “dårlige svømmere”, så hvis de bliver skudt ud i vandet, dør de simpelthen. Derfor dyrker havkatten – ligesom mennesker – sex, hvor intern befrugtning sker, uden at sædcellerne kommer i kontakt med et andet miljø i processen. Det er en af de få fisk som formere sig på denne måde.
Hos fiskehandleren går havkatten under et helt andet navn – nemlig “koteletfisken.” Da havkatten ikke er kendt for sit smukke ydre, flår fiskehandleren fisken og hugger hovedet af, således den ser mere appetitlig ud. Måske har I spist havkat, men har kendt det som en koteletfisk. Næste gang I står hos fiskehandleren, så prøv at spørge, om de har en havkat – og har du ikke smagt det, kan det anbefales.
I videoen kan du se, hvordan det ser ud, når en havkat bliver fodret med en levende krabbe. Det gør vi for at stimulere havkatten, så den også bliver udfordret med sit foder. Og hvis du tør, kan den danske havkat opleves i Fuglefjeldet, hvor den svømmer rundt på bunden