Red havskildpadderne

Red havskildpadderne

Den Blå Planet er med til at åbne Kenya Turtle Rescue Center, som skal redde havskildpadder, der ender i fiskenet og har risiko for at dø. Sammen med lokale kræfter i Kenya vil vi give havskildpadderne større chance for at overleve.

På Den Blå Planet banker vores hjerter for havets mangfoldige liv – ikke mindst for de enorme havskildpadder, som har hårdt brug for vores hjælp.

Havskildpadderne er imponerende i både størrelse og elegance, og med deres bløde bevægelser flyver de nærmest gennem vandet.

Desværre er de truede fra mange sider: Plastikforurening gør, at de får plastikposer i maverne, en masse nye hoteller på strandene gør, at de ikke har nogen steder at lægge deres æg og uforsigtigt fiskeri gør, at mange af havskildpadder hvert år fanges som bifangst og dør.

Problemerne er store og mange, og vi kan ikke løse dem allesammen på én gang. Men med det nye center for havskildpadder, Kenya Turtle Rescue Center, vil vi kunne redde nogle af de skildpadder, der ellers ville være døde.

Læs mere om Den Blå Planets indsats for videnskab og naturbevarelse.

Ambulancen kommer

Centeret, som Den Blå Planet er med til at starte og støtte, skal være et midlertidigt hjem, for mange af de havskildpadder, Kenyas fiskere fanger ved et uheld. I stedet for at havskildpadderne bliver smidt tilbage i vandet, hvor de kan dø af skaderne fra at have været i et net, hjælper vi fiskerne af med skildpadderne.

Helt konkret er der blevet hængt plakater op rundt omkring i de kenyanske havne, som fortæller fiskerne, at der venter dem en net sum penge, hvis de indleverer en havskildpadde. De fiskere, der ved et uheld får en havskildpadde i nettet, kan ringe til Kenya Turtle Rescue Center, hvorefter folk fra centeret kommer med en bil og henter skildpadden.

Ofte tager havskildpadden skade af at ryge i nettet, og har brug for at komme sig. Når den kommer til centeret, venter der omsorg, medicin og masser af opmærksomhed.

Styr på padderne

Det er ikke kun havskildpadderne, der nyder godt af det, når de flytter ind på centeret – det er også en stor chance for os, som gerne vil vide mere om de fascinerende dyr. Skildpadderne observeres, undersøges, måles og vejes, mens de er der. De bliver også “luffemærket”, som svarer til øremærkning af kreaturer. Mærket fortæller, hvor og hvornår skildpadden er fanget, og hvor man kan henvende sig, hvis man ser den igen. På den måde kan vi lære mere om, hvor skildpadderne svømmer hen, og hvordan de klarer sig. Den helt store drøm er, at der en dag vil blive lavet marineparker på de steder, hvor der lever flest havskildpadder, så de kan få lov til at padde roligt rundt i fred, uden at blive forstyrret af fiskere.

Links
Den første havskildpadde i Kenya er reddet