Når en ørnerokke bliver ekstra rund om maven, er der to mulige forklaringer: Enten har hun fået for meget at spise, eller også er hun drægtig og venter sig en lille. En tidligere ultralydsscanning havde ikke afsløret tegn på drægtighed, så dyrepasserne var efterhånden ved at affinde sig med, at hun måske bare havde taget ekstra for sig af retterne ved Oceantankens tagselvbord.
Men en dag var der ikke længere nogen tvivl – Hannah, der er dyrepasser på Den Blå Planet, spotter en nyfødt unge på bunden af det fire millioner store akvarium. Og herfra skal det gå stærkt.
Ungen skal op
”Den her nyfødte lille sårbare ting ligger nede på bunden af Oceantanken, hvor der altså er mange forskellige rovdyr, som godt kunne se den som en middags-snack,” fortæller Sebastian, der er dyrepasser på Den Blå Planet.
Derfor handler det om at få ungen op så hurtigt som muligt. Og heldigvis var Sebastian allerede i dykkerudstyret – bare i den modsatte ende af akvariet. Han var i gang med at rense ruderne i koralrevet, da Hannah kaldte for at få ham op. Men der var ikke tid til at få udstyret af og på, så han tog turen gennem akvariet i fuld dykkermundering og fik hentet ungen uskadt op.
Stor nok til at klare sig selv
Ørnerokker lægger ikke æg som zebrahajer eller sømrokker. De er ovovivipare, hvilket betyder, at hunnen lægger æg, som befrugtes, udvikles og klækker inde i moderen. Ungerne fødes som levende unger, der er store nok til at klare sig selv – og det skal de også, for der er ingen pleje fra moderens side. Derfor vil mor og unge ikke savne hinanden, selvom man fjerner ungen lige efter fødslen, da det også ville ske i naturen.
Ungen blev undersøgt, målt og vejet, inden den blev flyttet til sit nye hjem bag koralrevet. Her kan man se den som gæst, den kan gå i fred og ro fra store rovdyr, og dyrepasserne kan give den lidt ekstra opmærksomhed. Ørnerokker fødes med en ”madpakke” fra ægget og begynder ikke at spise med det samme. Det var derfor til vores store fornøjelse, da ungen begyndte at spise, og nu spiser som den skal.