Oceanet på Den Blå Planet er blevet to hajer rigere

Oceanet på Den Blå Planet er blevet to hajer rigere

To sorttippede revhaj-hunner fra Tivoli er flyttet til Den Blå Planet. Før de kunne slippe ud og mingle med de andre dyr i Oceanet, skulle de en tur i bil, gaffeltruck og Den Blå Planets haj-elevator. Håbet er at de nye hunner kan gøre flokken endnu større.

Når du skal se efter sorttippede revhajer (Carcharhinus melanopterus) skal du kigge opad. Hajerne lever på øverste etage i havet, hvorfor man ofte kan se dens karakteristiske hajfinne bryde havets overflade.

Sorttippede revhajer som ligner, hvad nogle vil kalde en klassisk haj, lever tæt på kysterne i de varme tropiske have, hvor de kan blive to meter lange. Ligesom mange andre hajer er den en fantastisk jæger. Den karakteristiske torpedoformede krop mindsker modstanden, når den bevæger sig gennem vandet – den egenskab betyder, at den kan nå en fart helt op til 45 km/t. Den fart kan være nyttig, når den skal på jagt.

 Hajen har gabet fuld af knivskarpe tænder. Man skulle tro, at hajens foretrukne bytte var store dyr, men den foretrækker stimefisk: sild og sardiner.

I Oceanet på Den Blå Planet flytter de ind i en verden af rokker, hestemakreller og mange andre arter.

Hvordan parrer hajer sig?

Håbet er, at de nye hunner vil parre sig med hannerne, så Den Blå Planet en dag kan vise små miniatureudgaver til gæsterne.

Parringsprocessen er anderledes alt efter hvilken hajart, det drejer sig om. Hajparringer kan se voldsomme ud. Mange hanhajer bider hunnerne i finnen for at vise, at de er klar til at parre sig. Derefter bider de sig fast til hunnen, mens de gennemfører parringen. Mange hunhajer får sågar bidemærker eller ar efter en parring. Når revhajerne parrer sig, stiller de sig tæt op ad hinanden med snuden nedad og kroppen i en vinkel på 45 grader. Det kan vare flere minutter, og hvis parringen er succesfuld er hunnen drægtig i 7-11 måneder. Nogle hajer lægger æg i bunden af havet, mens andre svømmer med æggene til de klækker inde i maven. Fødslen for en revhaj er anderledes. Den bærer ungerne i livmoderen, og når tiden er inde, føder revhajen 2-4 levende unger på henholdsvis 46-52 cm. pr. kuld.

Imens vi håber på, at dette scenarie udspiller sig, er der ikke andet at gøre end at krydse finner og nyde synet af disse fantastiske dyr.