Nogle fisk er ikke de fødte svømmere

Lad os få fisken på disken. Nogle fisk svømmer dårligt og lever deres liv i havet med meget lidt aktivitet. Er det fordi de er dovne, eller hvad ligger til grund for deres langsomhed?

Et godt eksempel på en langsom svømmer er stenfisken, Synanceia verrucosa.
Den har ikke specialiseret sig i at være hurtig, tværtimod. I stedet er den mester i camouflage og falder i ét med koralrevet. Her lægger den gerne ved et klipperev og venter på at småfisk svømmer forbi. Når et bytte er tæt på, laver stenfisken et kraftigt vakuum og rækker sig ud efter fisken. Camouflagen er så god, at stenfisken ikke behøver svømme for at fange sit bytte.

Når en antilope jages af en løve, så handler det om at kunne løbe med lynets hast. Til sammenligning er der ikke meget antilope over en stenfisk. Den kan “tillade” sig at være langsom fordi den har 13 giftpigge på oversiden, som er dødsensfarlige for mennesker og dyr. Giftpiggene gør den til et mindre attraktivt bytte, og den kan fortsætte sin stenede livstil uden adspredelse og bevægelse.

Se også: Alligatorskildpadden lever måske verdens kedeligste liv

Selvom stenfisken oftest ligger stille, kan den godt svømme. Det forekommer dog noget kluntet og for at slippe for svømmeriet, vil den hellere kravle over bunden, ved at skubbe sig frem med finnerne.

Se også: Stenfisken – verdens giftigste fisk

Søhest vs. søstjerne: Hvem er hurtigst?

Søhesten benytter lidt samme angrebsteknik som stenfisken. Søhesten er heller ikke den hurtigste svømmer. Der findes over 50 søhestearter, hvoraf den langsomste kan skyde en topfart på 1,5 m/t – det gør den i følge Guinness Rekordbog til havets langsomste fisk. Den kan ikke en gang overhale en søstjerne, som bevæger sig med ca. 9m/t.

Foto: Ordet “hest” i søhest referer til udseendet og ikke hastigheden.

Deres primære bytte, vandloppen, kan flygte på hele 2 millisekunder. Det betyder, at søhesten må være hurtigere, for at kunne få mad. Ligesom stenfisken benytter søhesten vakuum, og på bare ét millisekund suger den vandloppen ind.

Se også: Hr. søhest har “født”

Pjaltefisk lever ikke i overhalingsbanen

I familie med søhesten er pjaltefisken. En fisk, som slet ikke har evnen til at svømme hurtigt. Med sine udposninger på kroppen, er den bygget til at ligne tang, så den driver også langsomt i havet, hvor den også fanger sit bytte med vakuum.
Den kan derfor hverken accelerere eller svømme hurtigt og har derfor heller ingen mulighed for at flygte fra fjender.

Se også: Top 4 hurtigste hajer

De langsomste fisk er derfor hverken dovne eller fejludviklet, tværtimod. De er udviklet til at kunne overleve med et lavt tempo – det kan man lære meget af.

Både stenfisk, søhest og pjaltefisk kan opleves på Den Blå Planet.