Top 4: Hurtigste hajer

Top 4: Hurtigste hajer

Hajer er dygtige svømmere. Hvis de måtte deltage i De Olympiske Lege, så havde svømmeren Michael Phelps aldrig vundet en eneste af sine 18 OL-guldmedaljer, for hajer er modsat mennesker bygget til fart i havet. Se, hvilke der særligt kan få fart under finnerne.

En top 4 liste over hurtigste hajer skal laves med forsigtighed, da det er svært at måle hastigheden af frit svømmende hajer og teknologien ikke er perfekt. Top 4-listen skal altså tages med et gran salt og som en kombination af gennemsnitshastighed og topfart. En ting er dog sikkert, der er fart over feltet hos de 4 hajer.

Blåhajen

Blåhajen (foto ovenfor) er målt med hastigheder på omkring 40 km/t. Med en kegleformet snude og en torpedo-formet krop har blåhajen på grund af sin strømlining været til inspiration for designere af flyvemaskiner.

Blåhajer kan blive op til 4 meter lange og blive op til 20 år gamle. Thor Heyerdahl har i bogen om Kon-Tiki-ekspeditionen rapporteret observation af en blåhaj på over 5 meter. Blåhajen findes over det meste af verden.

3. Hvidhajen

Hvidhaj
Den store hvidhaj, Carcharodon carcharias lever over hele verden i vande på 12-14⁰ og er kendt for at migrere over lange distancer. De er stærke svømmere, der som regel bevæger sig med en hastighed på 24 km/t. Hvidhajen er kendt for at brydde overfladen lidt i samme stil som delfiner og hvaler. Denne teknik bruges fx ved sæljagt, især i Sydafrika. Her kan hajen opnå en fart på 56 km/t, før den bryder overfladen og kan springe op til 2-3 meter over overfladen. Måske du ikke synes, at det lyder hurtigt, men det er syv gange hurtigere end den hurtigste olympiske svømmer og sandsynligvis ti gange hurtigere end du eller jeg kan svømme.

2. Stilllehavssildehaj

Stillehavssildehaj
Foto: Wikicommons
Nogle stillehavssildehajer kan svømme fra varme farvande til det iskolde Alaska, og på kun få uger spise op mod 25 procent af alle laksene i Prince William-sundet hvert år. Stillehavssildehajen er den eneste store, adrætte hajart, der kan klare at opholde sig i Alaskas iskolde farvande.

Stillehavssildehajen menes at kunne nå en tophastighed på 70-80 km/t.

1. Makrelhaj

Makrelhaj
Makrelhajen, Isurus oxyrinchus, er et af de hurtigste rovdyr i havet og kan nå en hastighed på cirka 74 km/t takket være en strømlignet figur og en række tandlignende skæl, der sidder bag hajens gæller.

Det er den slags skæl, der gør huden ru på hajer og rokker.

Det er også samme princip, som mennesker bruger for at mindske luftmodstanden ved at give golfbolde fordybninger i overfladen og gør tennisbolde behårede.

Læs mere om, hvorfor makrelhajen kan skyde sådan en fart.

Kilde: Biology of sharks and rays