Piratfisk har et stærkt underbid, små spidse trekantede tænder, og de angriber fisk som er større end dem selv og bider en ordentlig luns af. De er heller ikke blege for at spise hinanden, så derfor har vi fået 900 nye piratfisk fra Sydamerika.
Alle fisk som skal bo på Den Blå Planet skal igennem et karantæneforløb, inden de bliver udsluset i akvariet. Derfor befinder de nye piratfisk sig lige nu i et akklimat i kælderen, hvor de kan vokse.
Piratfisk er flodens skraldespand
Piratfisk er en sulten fisk, som spiser hvad som helst. De spiser andre fiskearter, insekter, andre døde dyr og endda deres egen artsfæller. Derfor bliver de også kaldt for “flodens skraldemænd.” Da Lars Skou Olsen, kurator på Den Blå Planet, var på fisketur i Amazonas fik han en piratfisk på krogen.
“Der blev trukket godt til i linjen, derfor troede jeg at der var en stor fisk på krogen. Da jeg fik halet den ind, så viste sig, at det var en lille piratfisk. Efter at den havde bidt på krogen, var de andre fisk simpelthen begyndt at bide og spise den.”
I en fiskestime er det kun de stærkeste som overlever. Opfører en fisk i flokken sig unormalt, eller viser den tegn på at være syg, så vil de andre fisk angribe den. Naturen er indrettet sådan, at de svageste fisk ikke overlever.
Fra sorte pletter til diskofarve
Indavl for fisk er ikke ligeså alvorligt som det er hos pattedyr, men det kan betyde at fiskene i en stime bliver syge, og derved falder antallet af individer. Derfor vælger vi løbende at købe nye piratfisk, så der kommer blodfornyelse i stimen.
Piratfisk skifter farve flere gange gennem livet alt efter, hvilket miljø de lever i, og hvilken fisk de skal kamuflere sig for. De bor nemlig flere forskellige steder igennem livet.
Som små fisk har de masse af sorte pletter på kroppen. Når de bliver en ung fisk, er kroppen blank og meget rød. Og når pensionistalderen kommer, får de en glimmerfarve med mørke nuancer.
Tager andre fisk under deres gæller
Selvom piratfisken ikke er blege for at bide hinanden og endda er kannibaler, så hjælper de faktisk også andre fisk – helt uden de er klar over det. Pacu er en fiskeart som, i de tidlige stadier af livet, minder utrolig meget om en piratfisk. De ligner hinanden så meget, at en pacu kan bevæge sig rundt i flokken som en “outsider”, men uden at den bliver opdaget. Dette gør den, da piratfisk giver bedre beskyttelse end deres egen stime.
På trods af piratfiskens dårlige ry som en kannibal og dens evne til at fortære et måltid meget hurtigt, er den faktisk lidt af en bangebuks. Lige så hurtige som de er til at spise, lige så hurtigt forsvinder de, når vores dykker hopper i vandet for at rense deres akvarium.