Sporefrøer har fået deres navn fra sporerne/kløerne på deres bagben. De bruger sporerne til at flå deres mad i mindre dele. Ret smart, når man ingen tænder har.
Naturlig graviditetstest
Forstil dig, at du er i tvivl om du er gravid og vil tage en test, og du så får udleveret en frø, som du skal tisse på. Metoden vil måske aldrig have gang på jord, alligevel er den blevet udviklet.
I 1939 udviklede en forsker ved navn Lancelot Hogben graviditetstesten, Hogben testen. Hogben tog en sporefrø og sprøjtede urinen fra en kvinde ind i den. Hvis frøen begyndte at producere æg efter ca. 24 timer, var kvinden gravid.
Heldigvis for sporefrøerne, blev denne graviditetstest udskiftet med mere moderne metoder i 1960’erne.
At trække vejret på to måder
Sporefrøer har lunger præcis ligesom mennesket. De trækker vejret ved at snappe luft ved vandoverfladen, men herudover kan sporefrøerne også optage ilt gennem huden. I iltrigt vand kan de derfor opholde sig ret længe under vand.
Ingen tunge og intet stemmebånd
Selvom sporefrøerne mangler både tunge og stemmebånd, afholder det dem ikke fra at afgive lyd. Hannerne kan afgive et parringskald, der tiltrækker hunnerne. Ved at bevæge muskler i halsen meget hurtigt fremkommer nogle høje klikkelyde
Hunnerne svarer enten med en accepterende lyd, hurtige klik, eller en afvisende lyd, langsomme klik. Det er et af de meget få dyr, hvor hunnen svarer hannen tilbage med lyd.
Vores sporefrøer
Da sporefrøer ser ret dårligt, finder de deres føde ved brug af lugtesansen eller deres fine følsomme fingre. Det kan godt tage lidt tid, så derfor sørger vi altid for at sporefrøerne ikke bliver sat sammen med dyr, som er meget hurtige til at finde og spise maden.
I naturen er sporefrøerne stort set altædende.
På Den Blå Planet består menuen oftest af krill og kogte muslinger.