Hvilken havslangeart har vi fanget?

Hvilken havslangeart har vi fanget?

Kri-dykker-afsøger-rev-for-havslanger1

Er det en ny art?

Vi ved ikke, om de havslanger, som vi fanger, er en variant af en af de to kendte arter, eller om det er en ny og ukendt art. Derfor undersøger vi havslangerne nøje – tæller skæl og bånd på kryds og tværs, og endelig tager vi også DNA-prøver fra dem.

Vi ved først, om det er en ny art, når analysearbejdet er færdigt. En ting er dog sikker: Havkraiternes evolutionshistorie får tilføjet et nyt kapitel.

Forskeren tøver

Vi har kun fanget en enkelt havslangeart her ved Kri-øen. Jeg har spurgt vores to havslangeeksperter, ph.d. Arne Redsted Rasmussen og Dr. Kate Sanders, hvilken art det er.

”Det er nok en Laticauda colubrina, altså en gullæbet havkrait,” svarer Arne. Jeg er overrasket og får en længere forklaring om, hvorfor han er lidt tøvende.

Tæl skæl

Når man skal finde ud af, hvilken art en havslange tilhører, tæller man bl.a. antallet af skæl forskellige steder på kroppen og ser på deres udformning. Antallet af de farvede bånd omkring kroppen tælles også.
stenkoral-med-rød-vækstzone1
Foto: Det er et smukt miljø at søge efter slanger i. Her ses en stenkoral med rød vækstzone.

I 2005 blev der beskrevet en ny havkrait-art, som har fået det latinske navn Laticauda guinea. Den blev fundet på Ny Guineas sydøstlige kyst flere tusinde kilometer fra den nordøstlige ende, hvor havslangeekspeditionen nu befinder sig. Arten har ikke et dansk navn endnu, men den adskiller sig fra den gullæbede havkrait ved bl.a. at have flere bugskæl og flere bånd på kroppen.

Men de havslanger, som vi fanger her på Kri-øen, passer ikke ind i de to arter, vi kender. Det er derfor, at Arne svarer mere tøvende, nu hvor han og Dr. Kate Sanders har haft tid til at undersøge havslangerne og sammenligne dem med det, vi ved om de to andre arter.

Læs også: Mantaer – havets majestætiske kæmper

De bedste hilsner fra Lars og Peter.

Hvem er med på ekspeditionen?

Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet), Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet), Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet), Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium), Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker. Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.