Hvad sker der, hvis én af blækspruttens tre hjerter stopper med at slå?

Hvad sker der, hvis én af blækspruttens tre hjerter stopper med at slå?

Måske har du hørt om blækspruttens tre hjerter. Men har du nogensinde tænkt over, hvad der vil ske, hvis et af dem stoppede? Vil den kunne leve videre, eller vil den dø?

Spørgsmål

Hej medarbejdere på Den Blå Planet.

Vi er to 13 årige skolepiger, som har haft om hjertet i biologi. Vi kom til at tænke – en blæksprutte har jo 3 hjerter, men hvad sker der, hvis det ene hjerte holder op med at slå. Vi tænkte, at der kunne være 3 muligheder:

  1. Blæksprutten dør
  2. Blæksprutten lever videre
  3. 1/3 af blæksprutten dør.

Vi håber, I kan svare på vores spørgsmål. Ha’ en fortsat god dag! :-)

Med venlig hilsen
To meget nysgerrige piger, fra Sønderjylland

Svar

Hej I nysgerrige.

Det er et fantastisk godt spørgsmål, som vi ikke har testet på en blæksprutte. Så vi kan kun antage, at det er sådan som vi gætter på. Nu er det dog ikke det rene gæt, men et godt bud, ud fra hvordan en blækspruttes blodkarsystem er opbygget og hvordan det fungerer.

Se også: Hvor stor er en nyfødt brugdeunge?

Blæksprutter har ikke rødt blod i deres årer, men blåt blod. Forskellen på blækspruttens og mange andre dyrs blodfarve skyldes, at de har en anden måde at lagrer den ilt de opsamler, når de ånder ved hjælp af deres gæller. Vores og mange andre dyrs røde blod skyldes, at vi har et stof i blodet der hedder hæmoglobin. Hæmoglobin er et meget effektivt stof til at binde ilt. Det er hæmoglobin der binder ilten og dermed sørger for at kroppen får ilt. Blæksprutter har i stedet for hæmoglobin et stof der hedder hæmocyanin og som farver blodet blåt. Hæmocyanin er ikke så effektivt til at optage ilt, men til gengæld slipper det ilten lettere end hæmoglobin og blæksprutter kan udnytte den ilt, de har opsamlet effektivt.
Det er rigtigt, at blæksprutter har 3 hjerter. De har et stort hjerte og så har de to mindre hjerter, som hedder gællehjerter. Det store hjerte pumper blodet rundt og de to gællehjerter hjælper med at få blodet hurtigt ud og ind af de to gæller. Når blæksprutter svømmer kræver de meget ilt og det er her de to gællehjerter sørger for at ilten hurtigt bliver transporteret til og fra gællerne, så blæksprutten ikke taber pusten.

Dette var indledningen, nu til jeres spørgsmål: Hvad sker der egentlig, hvis kun en af blækspruttens hjerter holder op med at slå? Hvis det er det store hjerte der stopper, så dør blæksprutten med det samme. Hvis det er et af gællehjerterne, så er jeg ikke helt sikker, men der sker i hvert fald det at blæksprutten kommer til at mangle ilt til den ene af de to gæller, og det kunne betyde at den ikke kan svømme ret hurtigt og dermed kan den ikke fange sin mad og vil dø. Det springende punkt er, om de kan klare sig med et sæt gæller. Mit bud er, at det kan de ikke, så jeg tror, at de vil dø lige meget hvilket hjerte der stopper.

PS. Regnorme kan have helt op til otte hjerter alt efter hvilken art det er.

Med venlig hilsen
Lars Skou Olsen
Kurator og chef for forskning og naturbevarelse


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på TwitterSend dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.