”Havslange – Havslange – Havslange”

”Havslange – Havslange – Havslange”

foto-2-1

Endelig lyder råbet, vi har ventet på!

Vi dykker ved en afsidesliggende strand 20 minutters sejlads fra vores hytter. Det er bælgravende mørkt. Nogle fiskere fortalte os om nogle små huler, hvor havslangerne kravler op om natten. Vi snorkler i mørket med undervandslygter, og i blybæltet har vi alle netposer til at fange havslangerne med.

To flotte havslanger spræller i netposerne. Efter en dag med to forgæves dyk, har vores anstrengelser endelig givet resultat. Ekspeditionsleder og neuroanatom Anders Hay-Schmidt har fanget den ene og havslangeekspert Dr. Kate Sanders den anden.

Det er jo ikke små puddelhunde

Selvom havslangerne ikke er specielt aggressive, skal man ikke udfordre skæbnen. Det er jo ikke små puddelhunde vi har med at gøre, det er meget giftige dyr, og de er hurtige med gifttænderne.

Læs også: Sådan fanger man havslange

Vi er krystalklare i hovedet og under fuld kontrol, når vi håndterer havslangerne. Når professionelle slangeforskere omgås giftige dyr, ser det ikke ud som i fjernsynet. Ingen kaster sig rundt og prøver at få slangerne til at syne farlige. Men det ER farligt, hvis vi ikke passer på.

Sådan får man en havslange til at brække sig

Hvad spiser havslanger? Det er et af de områder, hvor vi gerne vil være klogere. Vi ved, at havslanger spiser fisk. Men vi ved ikke ret meget om, hvilke fisk de spiser.

For at finde ud af det, må vi have dem til at brække sig. Vi vil pumpe vand ned i havslangernes maver. Hvis de har noget i mavesækken, så kommer det op, når havslangen kaster op. Havslangerne kommer ikke til skade – vi er meget forsigtige med dem.

foto

Havslangeopkast er lige noget for fiskeekspert Peter Rask Møller. Han kan fortælle os mere om, hvad havslangerne har spist, og når han har fået godt med opkast at kigge i, kan vi sige mere om deres foretrukne føde.

I morgen ved vi, hvad havslangemaverne gemmer. Vores håb er, at der er meget opkast – og måske en ny fiskeart mellem de frokostbidder, havslangerne leverer. Mere om det i næste blog.

De bedste hilsner fra Lars og Peter.

Hvem er med på ekspeditionen?

Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet), Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet), Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet), Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium), Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker. Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.