Havodderen Mojoe har været på dyrehospital i Karlslunde, efter at Den Blå Planets opmærksomme dyrepasser havde lagt mærke til, at dens ene øje var begyndt at bule lidt mere ud end normalt. Derfor ønskede dyrlæge Kasper Jørgensen, at få en grundig undersøgelse af havodderne, hvilket bl.a. resulterede i en CT-scanning.
Se også: Pjaltefisk behandles for “dykkersyge”
Sundhedstjek på dyrehospital
Havodderen Mojoe blev derfor bedøvet og kørt til Evidensia Karlslunde Dyrehospital, hvor den blev CT-scannet og efterfølgende fik kikkert-undersøgt sin næsehule, tjekket øjnene og taget blodprøver.
Sammen med dyrlæger fra Københavns Zoologiske Have og eksperter fra dyrehospitalet blev der holdt skarpt øje med, at Mojoe sov fint i sin bedøvelse.
Se også: Vild video: Kæmpefisk på operationsbordet
Biopsier fra næsehulen viste tegn på en kronisk irritationstilstand, som dyrehospitalet i samråd med dyrlæge Kasper Jørgensen besluttede at symptombehandle. Mojoes bule ved øjet mistænker vi var forårsaget af lidt hævelse bag øjet pga. irritationstilstanden. Mojoe var og er heldigvis ikke påvirket af dette.
Mojoe er nu tilbage i sit anlæg, der er specialbygget til havoddere. Dens appetit på mad og narrestreger er uændret efter undersøgelsen.
Vidste du:
Havoddere har den tætteste pels af alle pattedyr
Havodderens pels har op til 155.000 hår pr. kvadratcentimeter. Til sammenligning har et menneskehoved ca. 100.000 hår i alt. Havoddere har ikke noget spæklag som andre havpattedyr. Dens eneste isolering mod det kolde vand er luften mellem hårene i pelsen.
Det er livsvigtigt for oddere, at deres pels er ren
Havoddere bruger fire til seks timer om dagen på at ordne deres pels og fjerne madrester, skidt eller olie med deres poter og kløer. Hvis pelsen ikke er fuldstændig ren, mister den de vandafvisende egenskaber, der holder havodderens krop varm og tør.
Moren vikler tang om sin unge, når hun skal ud at finde mad
Tangen forhindrer ungen i at drive væk. Havoddere samler deres mad – fx søpindsvin, krabber og skaldyr – på havbunden. De lever langs kysten, hvor vandet sjældent er dybere end 30 meter.