Havslanger!
Man ser straks billederne for sig: Smukke, farvestrålende slanger, der bugtende svømmer hen over koralrevet på jagt efter bytte, mens solstråler spiller gennem det azurblå hav.
Havslanger er fascinerende – og dødsensfarlige! Havslangerne tæller arter, der er blandt verdens mest giftige slanger. Ét enkelt bid, og du risikerer at ende livet stadig iført dykkerdragt og svømmefødder.
Hvem dykker frivilligt ned til så giftige dyr?
Det gør forskerne på den store havslangeekspedition, der nu drager til havet ved det vestlige Ny Guinea for at forske i de gådefulde slanger.
De kommer så tæt på, at de indfanger og håndterer de giftige slanger med hænderne som på billedet, hvor havslangeekspert Arne Redsted Rasmussen har godt fat om en nyindfanget havslange.
Den Blå Planet er med på ekspeditionen. Følg forskningschef Peter Gravlund og kurator Lars Skou Olsens dagbog fra ekspeditionen her på hjemmesiden.
Der er en god chance for, at ekspeditionen støder på nye havslangearter og møder andre spændende dyr som delfiner, hajer, saltvandskrokodiller og havskildpadder. Men frem for alt kan du læse om ekspeditionens oplevelser og få masser af viden om havslanger.
Forskning og havslanger på Den Blå Planet
Ekspeditionen skal forske i havslangernes adfærd, hvad de spiser, og hvordan deres levesteder er. Den viden skal bl.a. føre til en udstilling af levende havslanger på Den Blå Planet i 2014.
Havslangerne er også interessante, fordi deres hjerner kan fungere ved meget lave iltforhold. Det er smart, når man ånder med lunger og tilbringer det meste af tiden i havets dyb. Forståelsen af, hvordan det kan lade sig gøre, kan få betydning for vores viden om iltmangel i menneskehjernen og evt. behandlinger.
Hvem er med på ekspeditionen?
Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet) Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet), Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet), Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium), Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker.
Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.