Internationale forskere, fra blandt andet England og Australien, har brugt over 600 timer i dykkerudstyr for at kigge på fanefisk, Chaetodon, der lever ved tropiske koralrev. Forskerne undersøgte koralrev i Stillehavet ud for Japan, Filippinerne, Indonesien og ved Juleøen i det Indiske Ocean.
Dykkerne skiftede hurtigt kurs
Faktisk var forskerne på en helt anden ekspedition, da de opdagede at koralrevene langsomt begyndte at miste deres smukke farver og frodighed. Dykkerne blev klar over, at de var vidne til en meget omfattende koralblegning og greb hurtigt muligheden for at se, hvordan fanefiskene reagerede på klimaforandringerne ved koralrevene.
Se også: Ny koralrevsudstilling på Den Blå Planet
Over en toårig periode fulgte forskerne 38 forskellige fanefisk-arter og de registrerede over 5.000 ’møder’ mellem fiskene. I samme periode mistede fanefiskene gradvist deres ellers så frodige spisekammer.
Fanefisk blev mindre aggressive
Allerede inden for et år efter blegningen, kunne forskerne konstatere, at fanefiskene valgte at blive ved koralrevene, men at to tredjedele af dem i gennemsnit opførte sig anderledes end før blegningen – de var blevet mindre aggressive.
Forskernes bud på en forklaring til fiskenes nye adfærd er, at fiskene tilpassede sig deres nye liv på ’smalkost’, men at de manglede energi på grund af for lidt føde. Da blegningen omsider var slut, var der kun meget lidt tilbage at spise ved revene og fiskene kunne spare energi ved at bevæge sig mindre.
Fisk har en fantastisk god lugtesans
Ingen kan med sikkerhed sige, hvorfor fiskene blev mindre aggressive. En anden forklaring kan være, at fiskene instinktivt vidste, at korallerne var på vej til at dø.
Fisk har en ekstremt god lugtesans og de kunne sikkert lugte, at der var noget galt med korallerne. Måske blev de netop ved revene, fordi de fik travlt med at nippe mest muligt i sig af korallerne – de græssede alt, hvad de kunne – før korallerne var helt væk. Der var mad nok, i hvert fald i en periode, og fiskene havde derfor ikke behov for at kæmpe rundt med hinanden.
Se også: 9 ting du bør vide om koralrevet
Fanefiskene overgræssede sandsynligvis korallerne og det har afgjort ikke gjort situationen nemmere for korallerne. Tværtimod kan fanefiskene lige frem have fremskyndet deres død.
Af natur er fanefisken kamplysten
Nogle fanefisk er territoriale fisk, der normalt kæmper for føden. Af natur er de kamplystne og derfor er det ikke noget godt tegn, at de bliver mindre aggressive, fordi mængden af føde ændrer sig.
Koralblegning sker, når temperaturen i verdenshavene stiger på grund af menneskeskabte klimaforandringer. Koraller er generelt modstandsdygtige, men meget sårbare overfor selv små temperaturudsving i havet. Derfor er koraller de første dyr, der havner i farezonen, når havtemperaturen stiger. Blegningen begynder med at algerne, der er en del af korallernes fødegrundlag og giver dem deres smukke farver, langsomt forsvinder, så korallerne blegner for til sidst helt at dø.
25 procent af havets dyrearter lever ved koralrev
De tropiske koralrev fylder under 1 procent af havbunden, men hele 25 procent af havets dyrearter lever i og omkring revene. Tusindvis af forskellige dyrearter er derfor helt afhængige af koralrevene, der er deres hjem.
I løbet af de sidste tre årtier har vi mistet en stor del af klodens tropiske rev blandt andet på grund af blegning. På Den Blå Planet mener vi, det kan få fatale følger for dyrelivet, hvis vi mister flere, for hvis blegningen fortsætter og korallerne helt uddør, så er der ikke nok mad til dyrene omkring revene.
Forskernes undersøgelse er et vigtigt forvarsel om, at vi risikerer at miste meget af havets dyreliv, hvis vi ikke begynder at passe bedre på koralrevene nu.
Hør også P1 Morgen, 13.11 kl. 06:26: Fisk i døende koralrev kan gøre skaderne værre