Er tunen på vej tilbage til Danmark?

Er tunen på vej tilbage til Danmark?

Først kom ulven, så tunen – havets ulv.
De store rovdyr vender tilbage til Danmark.

Tunobservation i Nordsjælland

Først var der en masse måger, der sværmede over noget, man ikke kunne se. Så var der brusende og skummende bølger og masser af småfisk, der sprang. Vandet kogte simpelthen. Så blev vandet kløvet af skarpe, smalle finner – og så brød blanke, mørke rygge af kæmpefisk vandoverfladen”, sådan siger en observatør til Helsingør Dagblad.

Denne observation fra august 2015 er én af flere, der er gjort de seneste år i Øresund.

Mere specifikt drejer det sig om den store atlantiske tun, som også akvariechef fra Øresundsakvariet Jens P. Jeppesen mener at have observeret i 2010. Her så han en stor, mørk fiskeskikkelse bryde overfladen cirka 200 meter ude, mens en masse byttefisk samtidig flygtede for livet.

Meget tyder altså på, at tunen er kommet til Danmark igen.

Atlantisk tun, Thunnus thynnus, også kaldet blåfinnet tun, er den største art med sine op til 680 kg og 3 m.
Tunen gyder i juni i det vestlige Middelhav og vest for Gibraltar.

Tunen er dygtig til at jage, fx sild og hornfisk, der lever i Øresund

Verdensrekord på blåfinnet tun er 679 kg fanget af Ken Fraser i Canada.

Verdens største tun på 679 kg fanget af Ken Fraser i Canada.

Tunfiskeri toppede i 50’erne

Lystfiskere er kendt for at overdrive deres fangster, men det var der slet ikke grund til i 50’erne. Her hev tunfangere jævnligt kæmpekrabater på over 200 kilo op af Øresund. I alt blev op mod 2000 ton atlantisk tun fanget i det årti, men fiskerifesten stoppede brat, for i 60’erne var der ikke flere tun tilbage i de danske farvande.

Video: Tunfiskeri i Øresund i 50’erne

Se fra 40. sekund.

Overraskende tunfangst på Grønland

Godt 50 år senere på en varm augustdag blev Grønlands Naturinstitut forbløffede. På en fisketur, hvor de undersøgte forekomsten af makreller, opdagede de pludselig 3 tun på hver 100 kilo i deres net. Fangsten satte straks skub i forskere, som måtte undersøge, hvad der havde fået tunen så langt nord (65°N) på igen. I en videnskabelig undersøgelse fortæller de, hvordan klimaforandringer påvirker økosystemerne, sådan at nye arter kommer til vore farvande.

Tunen er én blandt flere nye arter, som gæster de danske farvande. Sidste år oplevede vi et højt antal klumpfisk i Danmark. Også vores nabolande oplever spændende nye arter. I England er der i år registreret mange portugisiske orlovskaptajner, som er en flot, giftig og eksotisk vandmand.

Kontakt Den Blå Planet hvis du ser en tun i Danmark

Hvis du ser og/eller fotograferer tunfisk eller andre spændende uvante dyr i Øresund, så vil vi meget gerne vide mere. Skriv til aen@denblaaplanet.dk