Der findes masser af hajer i Danmark

Der findes masser af hajer i Danmark

Hvis du tænker, at der kun lever sild, torsk og bækørreder i de danske vande, så kan du godt tro om. Der er et væld af arter i Danmark. Der er også hajer.

Det er en myte, at der ikke findes store hajer i Danmark. Det menes, at der er observeret 17 hajarter i Danmark, hvoraf tre er usikre observationer, mens 14 med sikkerhed er set i de danske farvande.

I diagrammet kan du se de hajarter, som beriger dansk farvand. Nogle er mere almindelige end andre:

M5_fig1_Hajarter_DK1-1880x1022

Her kan du være heldig, at se de danske hajer:

Grafik fra hajmyter.dk

Den største haj i Danmark er brugden

Det gav mange overskrifter i 2015, da en fisker fra Gilleleje fik en 4 meter lang brugde (Cetorhinus maximus) i nettet i nærheden af Anholt. I efterkrigstiden blev der ellers registreret brugder i Danmark på næsten årligt basis, men siden 70erne er den blevet et sjældent bekendskab. Brugden er ikke lige så stor som hvalhajen, men slår hvidhajen med flere meter. Du skal dog ikke frygte hajer næste gang du stikker tæerne i vandkanten. Den Blå Planet er ikke bekendt med, at der nogensinde har været registreret et hajangreb på mennesker i Danmark.

Danske hajer på Den Blå Planet

Hvis du er nysgerrig for at se, hvordan en “dansk haj” ser ud kan du besøge fuglefjeldet på Den Blå Planet, hvor den Storplettet rødhaj (Scyliorhinus stellaris) lever side om side med store torsk, sej og havkat. I videoen kan du se dyrepasser Louise Breyt Walther fortælle om de danske hajer.