Den piv-uhyggelige muræne

Den piv-uhyggelige muræne

Mange mennesker gyser, når de ser den slimede muræne på Den Blå Planet, og faktisk har murænen inspireret til gyserfilmene Aliens. Ikke mindst fordi den har to tandsæt.

Det må være lidt af et arbejde, at være tandlæge for en muræne. Bedst som man tror, at man har gennemgået alle tænderne, så opdager man, at den gemmer et ekstra tandsæt i svælget.
Hvis du tænker, at du har set noget med to tandsæt før, så har du måske set gyserfilmen Aliens, hvor skaberne bag har ladet sig inspirere af murænen og givet deres alien-karakter et ekstra tandsæt. Med sin specielle mund kan murænen holde fast om byttet med det yderste sæt tænder, mens det inderste tandsæt flår kødet af byttet. I illustrationen nedenfor kan du se, hvordan murænen har et ekstra tandsæt, som den kan skubbe frem, når et bytte skal flåes.

Blæksprutter kan snyde murænens lugtesans

Murænen gemmer sig i sprækker i revet om dagen. Først om natten forlader den sit skjul for at jage. Når man er en ålefisk med en slank form har man den fordel, at man kan komme helt ind i de sprækker, hvor revets fisk sover. På trods af at den slimede fisk har et dårligt syn, er den en udemærket jæger. Med sin veludviklet lugtesans kan den finde sit bytte, selvom det er skjult i mørke huler. På murænens snude kan man se de veludviklede næsebor.
Når næsen er stoppet, kan murænen ikke genkende sit bytte. Det udnytter blæksprutter. I deres blæk er et kemisk stof, der lammer lugtesansen på murænen.

Den Blå Planets grønne muræne er så svagtseende, som en muræne kan være, for den er blind. Den 20 årige muræne har ikke kunne se i halvdelen af sit liv, så faktisk har den aldrig set Den Blå Planet. Heldigvis plager det den ikke, når den har så god en lugtesans.

Kan man være grøn og sort på en gang?

Hvis du skal stille en gåde for børn, så spørg, hvad det er, som er grønt og sort på en gang? Svaret er en grøn muræne. For faktisk er fisken sort. Alt det grønne er slim, hvorfor nogle kalder den for et slimuhyr.

Muræner producerer ekstra meget slim i forhold til andre fisk. Slimen udskilles gennem huden og fungerer som et beskyttende lag, da muræner ikke har skæl til at beskytte deres hud. Visse sandlevende arter bruger slimen til at bygge huler af.

Muræne på gaflen i Romerriget

Ifølge beretninger fra oldtidens Romerrige var muræner en yndet spisefisk for det bedre borgerskab. Murænekød blev ligefrem anset for en større delikatesse end andre fisk. Der berettes om, at der blev serveret ikke mindre end 6.000 muræner til en enkel fest. Det var dog ikke alle romernes muræner, der endte på spisebordet. Nogle var så værdsatte, at de blev pyntet med guldringe og holdt som kæledyr.

På Den Blå Planet kan du se den store grønne muræne uden guldringe og bling bling i Oceanet, den 4,1 mio. liter store saltvandsakvarie.