Som om 2020 ikke var skørt nok i forvejen, udgav forskere i december en forskningsartikel, der beskriver observationer af flere forskellige ottearmede blæksprutter, der slår fisk.
Og selvom man måske skulle tro, at blæksprutter slår fisk i konflikt, mener forskerne, at det i stedet sker under samarbejde. Adfærden er nemlig observeret under det, man kalder ”interspecies cooperative hunting”, altså et jagtsamarbejde mellem flere arter.
Sådan ser det ud, når blæksprutter slår fisk:
Ifølge Eduardo Sampaio, der er marinbiolog ved universitetet i Lissabon og står bag forskningen, er det normalt for blæksprutter og fisk at jage sammen for at udnytte hinandens fysik og jagtstrategi. Men når flere arter jager sammen, skaber det et komplekst netværk, hvor der kan komme ubalance i forholdet mellem, hvor meget man bidrager til fællesskabet, og hvor meget man får ud af fællesskabet.
Forestil dig, du skal lave gruppearbejde, og en i gruppen ikke deltager. Det betyder, at resten af gruppen skal arbejde hårdere, og når I går til eksamen, får I alle den samme karakter. Det er uretfærdigt, ikke?
De samme mekanismer er på spil i jagtsamarbejdet mellem blæksprutter og fisk. Her griber blæksprutten dog til mere brutale metoder for at sætte det dovne gruppemedlem på plads – den slår. Forskernes hypotese er, at blæksprutter slår fisk for at sætte dem på plads under jagten. Det kan være for at holde dem væk fra bytte, flytte rundt på dem i flokken eller simpelthen smide dem ud af jagten, hvis de ikke deltager.
Forskningsartiklen beskriver flere observationer af forskellige blæksprutter på forskellige steder, der slår forskellige arter fisk – hvilket tyder på, at det at slå ikke kendetegner en specifik blæksprutte i dårligt humør, men derimod har et formål i den sociale interaktion mellem blæksprutte og fisk.
Slår ikke kun under jagt
Men forskerene observerede ikke kun blæksprutterne slå fisk, når de ikke deltog i den fælles jagt. De så også adfærden, selvom den umiddelbart ikke havde noget med jagten at gøre. Men hvorfor slår blæksprutter så fisk?
Forskerne har to bud.
- Det første bud går ud på, at blæksprutter simpelthen er ondsindede, og der ikke lægger andet bag.
- Det andet bud er, at blæksprutter slår fisk med dårlig opførsel i håb om at sikre bedre opførsel i fremtidigt samarbejde.
Uanset hvad, kunne det godt tyde på, at blæksprutter har noget af et temperament.
Du kan læse mere om forskningen her eller læse forskningsartiklen her.