1. Rokker har rokketænder
Rokker har ofte rokketænder, så selvom det måske ser lidt voldsomt ud, gør dyrepasseren rokken en tjeneste ved at fjerne rokkens rokketand. Rokker er lidt ligesom hajer, så når en tand falder af, så vokser en ny ud.
2. Aristoteles observerede rokker
Den første der observerede og analyserede rokker i den vestlige verden var filosoffen Aristoteles. Aristoteles tilbragte flere år på øen Lesbos, hvor han studerede det marine dyreliv og talte med søfolk og svampedykkere. 350 år før vor tidsregning skrev han i bogen Historia Animalium:
“Nogle af de haj-lignende fisk har ingen finner, men er flade og har en lang hale. De svømmer i stedet ved at bugte den flade krop i bølgende bevægelser”.
“Blandt de fisk, som er forsynet med gæller, har nogle et låg til dette organ, men alle hajer og rokker mangler en sådan beskyttelse af organet”.
Det kan her tilføjes, at gællespalterne er en stor forskel mellem hajer og rokker. Hajerne har dem på siden af hovedet, mens rokkernes er på undersiden.
3. Rokker laver verdens sejeste scoretrick
BBC har offentliggjort et berigende naturklip, hvor en gigantisk stime af rokker er samlet under vand. For at gøre opmærksom på sig selv i søgen efter en mage, gør Mobularokkerne noget helt fantastisk.
4. Rokker har udviklet sig fra hajer
Modsat hønen og ægget, så er man ikke i tvivl, om det var hajen eller rokken, som kom først. Hajen kom først, og rokkerne har udviklet sig fra dem. Det menes, at de ældste rokker er ca. 200 millioner år yngre end de første hajer.
De første rokker var slægtninge til de nulevende guitarfisk, som kan ses på Den Blå Planet. Guitarfisken deler mange karakteristika med nogle af de tidligste rokkefund. Ørne-, djævle- og pigrokker menes at være udviklet senere. Rokkefosiler fra Kridttiden (65 – 145 millioner år siden), altså før dinosaurens uddøen, er sjældne.
5. Myte: Rokkernes pigge kan gennembore skjold
Rokkernes pigge er nævnt i græske og romerske myter. Da Telegonus skulle dræbe sin fader, Odysseus, forsynede han sit spyd med piggen fra en stor pigrokke. Den skulle være i stand til at gennembore et skjold.
6. Rokker kan overraske selv en chefdyrepasser
Til dagligt har chefdyrepasser Lars Skou Olsen godt styr på hundredvis af dyrearter på Den Blå Planet. Men i foråret 2015 tog ørnerokkerne fusen på ham ;)
7. Rokker har de største hjerner blandt bruskfisk
Rokkerne har de største hjerner blandt bruskfiskene. De bruger blandt andet deres veludviklede sanseapparat i indviklede sociale adfærdsmønstre. Forskere har f.eks. opdaget, at pigrokkehanner kan lokalisere nedgravede hunner.