Havslangeekspeditionen forlader nu Kri-øen og Ny Guinea. Vi er på vej til Bunaken, en lille ø nord for det nordligste Sulawesi, hvor vi skal tilbringe de sidste fem dage af ekspeditionen.
Vi fandt til vores overraskelse kun én havslangeart, og de mange timers søgen efter havslanger både dag og nat ved Kri-øen blev kun til ni fangne havslanger. Ikke mange, men nok til at vi har fået et dybere indblik i Kri-havslangernes anatomi og genetik.
Læs: Hvilken havslangeart har vi fanget?
Vi havde regnet med flere havslangearter og mange flere havslanger ved Kri-øen. Men vi tog netop hertil, fordi det ikke var kendt hvilke havslangearter, der lever i området, og hvor udbredte de er. Som forskere tager vi chancer og udforsker det ukendte.
Slangehjerner giver viden
Ved Bunaken lever der også vorteslanger. Vorteslangen er en ugiftig slange, der har tilpasset sig livet i både fersk- og saltvand, og som tilbringer det meste af livet i vand. Vorteslangen findes specielt i og omkring mangroven.
Vi kan lære meget af den måde, dyrene har udviklet sig, og af de biologiske ”løsninger”, de har fundet på naturens udfordringer – og undertiden kan indsigten bruges til at forbedre vores egne levevilkår.
Vorteslangens tilpasning til livet i vandet gør den interessant for dr. scient. Anders Hay-Schmidts neurologiske forskning. Han undersøger, hvordan slangehjernerne fungerer under meget lave iltforhold. Slangerne kan nemlig holde vejret utroligt længe. Hans forskning skal øge vores forståelse af iltmangel i menneskehjerner og forhåbentlig lede til nye behandlingsformer.
Vorteslanger på Den Blå Planet
Lars og jeg er meget opsatte på, at vi kan holde de spændende vorteslanger i vores mangroveanlæg på Den Blå Planet. Her vil de gå fint med skyttefisk og dyndspringere. Det, vil vi arbejde på, kan lykkes. Så kan Anders også fortsætte sin forskning hos os.
Hvem er med på ekspeditionen?
Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet), Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet), Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet), Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium), Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker. Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.