Skyttefisk er spyttefisk

Mediekreditering: BBC One fra BBCs Youtubekanal

Skyttefisk er spyttefisk

De fleste mennesker har prøvet at kaste en sten efter et punkt uden at være i nærheden af at ramme. Men under vandoverfalden findes en fisk, som er i stand til at ramme et objekt med bare en enkel spytklat.

Skyttefisken, Toxotes jaculatrix, er en skarp snigskytte, der kan ramme sit bytte på op mod en meters afstand. Der er ingen tvivl om, at hvis skyttefisken stillede op til OL i skydning ville den give de andre atleter kamp til stregen.

Den lever i brakvandsområder i Sydøstasien, hvor der er masser af insekter i luften, som fisken spiser.  Men for at få fat i insekterne kræver det, at fisken kan komme til dem, eller insekterne kan komme til fisken. Med en enkel spytklat kan skyttefisken ramme præcis det insekt, som den har udset sig på en gren eller en vandplante over vandet. Ikke nok med at den ofte rammer præcist, så er skyttefisken også i stand til at beregne, hvor insektet lander i vandet, så den kan svømme hen og fange det, når det rammer vandet.

Nu er det ikke spytklat, som når mennesker eller lamaer spytter. Faktisk er det slet ikke rigtig spyt, men vand, som skyttefisken skyder insekter ned med. Med sin mund og tunge danner fisken et lille rør. Så trykker den sine gæller hurtigt sammen og affyrer en salut af vanddråber. Indenfor 1 meter rammer skyttefisken insekterne ret præcist– men den kan skyde insekter, der er 3 meter væk.

Skyttefisken har endnu en egenskab, som gør den til et pragteksemplar af en jæger. Den er i stand til at hoppe op og fange insekterne, hvis de befinder sig få centimeter over vandoverfladen.

Sejlere får slukket cigaretten med en spytklat

Dyrepasserne på Den Blå Planet risikerer at blive spyttet efter, når de arbejder i akvariet. Særligt når de blinker med øjnene er de udsatte, da skyttefisken kan forveksle øjenvipperne med insekter. I naturen er det observeret, at skyttefisken ved mørkets frembrud skyder med skarpt efter ildfluer. Her har rygende sejlere i småbåde oplevet, at deres cigaret er blevet forvekslet med ildfluer, og dermed slukket efter endnu et pletskud fra skyttefisken.

Vandforskydning og skarp camouflage

En særlig evne hos skyttefisken er, at den er i stand til at tage højde for den vandforskydning, der er og stadig ramme nøjagtigt, når den kigger op på sit bytte gennem vandet.
Insekterne har ingen chance for at se skyttefisken komme snigende, for den camouflerer sig rigtig godt. Fisken er flad oven på hovedet, hvilket gør, at den kan lægge sig op ad vandoverfladen uden at bryde den og blive opdaget. Dens øjne sidder tæt sammen, så den med et falkeblik kan spotte sit bytte over vandet. Derudover er fisken helt tynd og med hvide og sorte striber, som er god camouflage i det blanke vand.

Oplev jægeren helt tæt på

Du kan opleve de skarpe spyttere på Den Blå Planet i akvarium 34, hvor de blandt andet deler akvarium med den vestafrikanske mudderskildpadde. Vi har udstyret akvariet med et lille hul, hvor fluerne kan sendes ind til fiskene. Ved særlige lejligheder viser vi, hvordan fiskene kan hoppe og spytte.