Sjælden mutantfisk fanget i Øresund

Sjælden mutantfisk fanget i Øresund

Normalt er de mørkebrune, men den ålekvabbe som en fisker fangede forleden i Øresund var orange som en redningsvest. Se den på Den Blå Planet.

Det var noget af en overraskelse, der mødte fiskeren Jørgen Lauersen, da han fiskede på Øresund. I fangsten sprællede nemlig en ålekvabbe ud over det sædvanlige – den var helt skrig-orange!

”Den orange farve hos ålekvabben er en mutation i fiskens pigment. Det er yderst sjældent, og jeg har aldrig før set en orange ålekvabbe. Det er fantastisk, at den har overlevet til at blive voksen,” siger kurator og chefdyrepasser Lars Skou Olsen.

Mutationer af denne type kaldes Xanthochromisme og kendes hos flere fiskearter. Udover at mutationen er sjælden, så gør den oftest også livet farligere for fisken, fordi den ikke kan camouflere sig så effektivt overfor rovdyr. En voksen mutant er derfor yderst sjælden.

I dette tilfælde har den sjældne ålekvabbe dog haft heldet med sig og kan nu leve resten af sin tilværelse i fred for fjender på Den Blå Planet.

Ålekvabber har en aflang krop med et forholdsvis stort hoved og kan derfor udseendemæssigt godt minde lidt om ålen. De kan blive omkring 25 centimeter lange. Billedet til venstre viser en normalfarvet ålekvabbe, og til højre den orange mutant.