Grønlandshajen - Old & Cold

Grønlandshajen - Old & Cold

Old & Cold forsker i grønlandshajen, der kan blive seks meter lang og flere hundrede år gammel. Den lever i det mørke, kolde vand ved Grønland og Canada, hvor den kan dykke til en dybde på to kilometer.

Old & Cold-projektet handler om en iskold haj, der kan blive flere hundrede år gammel, nemlig grønlandshajen. Den kan blive seks meter lang og lever i det mørke, kolde vand ved Grønland og Canada, hvor den kan dykke til en dybde på to kilometer.

Old & Cold forsker i grønlandshajens levevis, bestandens genetiske sammensætning og bevægelser. Blandt de aspekter, som udforskes, er bl.a. grønlandshajens alder, hvor store bestandene er, og hvor langt de svømmer. De seneste teknikker inden for DNA, satellitmærkning og isotopundersøgelser udnyttes til at skabe ny viden om et dyr, som af fiskere opfattes som et skadedyr, men som vi ved utroligt lidt om.

Den nye viden, som projektet skaber, er desuden vigtig for at kunne bedømme, om grønlandshajen er truet, og hvordan et eventuelt kommercielt fiskeri vil påvirke den.

Varighed: Tre-årigt ph.d.-projekt (2014-2017).

Læs mere om forskning af grønlandshajen på denne blog (norsk)

Samarbejdspartnere: John Fleng Steffensen, Marinebiologisk Afdeling, Københavns Universitet, ph.d.-studerende Julius Nielsen samt Grønlands Naturinstitut, Indiana University South Bend, USA, og Tromsø Universitet, Norge.