Spørgsmål:
Hej Den Blå Planet
Jeg vil gerne vide, hvorfor hajer skal svømme for at være i live. Jeg har tænkt meget over det, men kan ikke helt komme i tanke om hvorfor?
Mvh.
Mads Emil
Svar:
Hej Mads Emil
De fleste hajer kan godt stå stille i vandet uden at drukne, men enkelte arter er ganske rigtigt nødt til at være i konstant bevægelse for at skaffe ilt.
Hajer har nemlig ikke lunger, men ligesom andre fisk trækker de ilt ud af vandet ved at lade det passere over deres gæller.
Se også: Kom tæt på hajer i Påsken 2018
På grafikken nedenfor kan man ved hjælp af pilene se, hvordan vandet kommer ind i hajens mund og bevæger sig ud til hajens gæller. Når hajen har fået den ilt, den har brug for, bliver resten sendt tilbage ud i vandet.
Nogle hajer har en særlig åbning bag øjet, man kalder for et spirakel. Spiraklet pumper vand og dermed ilt over gællerne, så de ikke behøver at være i konstant bevægelse for at “trække vejret”.
Under hvile pumper de fleste hajer således blot vand gennem munden og åbningen bag øjnene for at sikre en tilstrækkelig iltforsyning. Dette er tilfældet hos epaulethajen, wobbegongen og andre bundlevende hajer. Se, hvordan spiraklet fungerer på billedet nedenfor.
Svøm for livet
Omkring 20 af verdens 375 hajarter har dog ikke denne evne og mangler helt åbningen bag øjnene. Disse arter har en nomadisk levevis og er i konstant bevægelse, dag og nat, hele livet. Fx svømmer Den Blå Planets hammerhajer 70 km i døgnet.
Det gælder også den store hvidhaj og verdens største fisk, hvalhajen, der svømmer med åben mund for at trække vand ind over gællerne og ikke mindst for at indtage store mængder af plankton, krebsdyr og småfisk.
De evigt svømmende hajer er imidlertid ikke de eneste fisk, som ikke kan hvile sig. Tun, makreller og enkelte andre grupper af rovfisk er også nødt til at bevæge sig uafbrudt for at trække frisk vand til gællerne.
Håber du kunne bruge svaret.
Bedste hilsner
Bjarne Klausen
Direktør på Den Blå Planet
Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på Twitter. Send dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.