”Kogt” hummer i akvariet

”Kogt” hummer i akvariet

Kogt-hummer

Den Blå Planet har fået en ny beboer, som du kan møde fra efterårsferien. Den ser velkogt og lækker ud, men kommer du for tæt på, så er det den, der bider i dig!

Den ser ud til at skulle ligge på en middagstallerken, men der er masser af spræl og klosakse-action i den lyserøde hummer, og den har aldrig været i nærheden af hverken kogende vand, citronsaft eller dild.

Tværtimod har hummeren en sjælden mutation, der har givet den ”kogte” farve. Kun én hummer ud af 10 millioner, har denne mutation. Så da hummeren for nylig blev fanget i Atlanterhavet ud for Canada, var det direkte afsted til Den Blå Planet fremfor til middagsbordet.

Farven skyldes en mutation i hummerens pigmentering. Mutationen gør det formentlig sværere for hummeren at undgå rovdyr i naturen. Men ellers er der ingen umiddelbar biologisk forskel på den og dens brunlige artsfæller. Hummeren kan også få andre farvemutationer, f.eks. knaldblå, gul eller halvdelen af kroppen kan være i én farve og den anden halvdel i en anden.

Den amerikanske hummer (Homarus americanus) lever langs den nordlige del af den nordamerikanske atlanterhavskyst. Den kan blive over 60 cm lang og den tungeste hummer, der er blevet fanget, vejede over 20 kg.