Hvad har Den Blå Planets nye direktør og 200 kg flydende velvære med hinanden at gøre?

Hvad har Den Blå Planets nye direktør og 200 kg flydende velvære med hinanden at gøre?

Den 1. oktober 2017 satte Bjarne Klausen sig som ny mand i direktørstolen på Den Blå Planet. Han står nu i spidsen for Nordeuropas største akvarium. Men hvem er han, og hvad laver han, når han ikke skal have styr på 100 ansatte, tusindvis af fisk og havdyr og syv millioner liter vand?

51-årige Bjarne Klausen kommer fra en stilling som direktør i Kattegatcentret i Grenå. Han er uddannet biolog, har en MBA i ledelse og har i sin karriere opbygget en stærk ledelseserfaring. Han har tidligere været vicedirektør i Odense Zoo og siden 2013 stået i spidsen for Kattegatcentret.
Og for at det ikke skal være løgn, så er Bjarne Klausen også formand for DAZA – foreningen af danske zoologiske haver og akvarier, der arbejder for etiske dyrehold, forskning og bevaring.

Langbuen forlanger koncentration. Det samme gør mit job.

Hvad laver du, når du holder fri?
– Jeg holder meget af at skyde med langbue.

Hvad er en langbue ud over at være en lang bue?
– Det er et uhyre spændende våben, som kan skyde langt, hårdt og præcis. Det er blevet brugt til jagt i flere tusinde år. Man mener, at verdens ældste langbue er fundet i Holmegårds mose på Sjælland i 1944.

Så du er altså jæger?
– Nej.

Hvad bruger du så langbuen til?
– Faktisk har jeg jagttegn til langbue, men jeg bruger kun langbuen i konkurrencesammenhænge. Her skyder jeg naturtro efterligninger af jagtdyr, der stilles op i naturlige omgivelser.

Hvor ofte øver du?
– Så tit jeg kan komme til det. Hver eller hver anden dag.

Kan bueskydning give dig noget, som du kan bruge i dit arbejde, som direktør på Den Blå Planet?
– Ja. Jeg lærer at koncentrere mig, fokusere og lukke støj ude. Hvis jeg ikke gør det i sporten, så rammer jeg ikke. Sådan er det også i mit nye job.

200 kg flydende velvære

Laver du andet, når du holder fri?
– Jeg er biavler og laver honning.

Hvorfor?
– Fordi jeg elsker honning.

Det er et godt svar.
– Men det er også et rigtigt svar. Bier skal passes ligesom husdyr, og det kræver viden at passe dem godt. Det er sjovt.

Kan du få et kick af at passe bier?
– Ja. En gang om året skal bistaderne tømmes for honning, og det er vildt. Sidst fik jeg og min biavler-makker næsten 200 kg ravfarvet honning. Forstil dig det. Næsten 200 kg flydende velvære. Det giver et kick!

Det er jo alt sammen godt nok med de bier, men interesserer du dig slet ikke for fisk?
– Jo. Jeg er grundlæggende et naturmenneske, og det er ikke tilfældigt, at jeg har læst biologi. Siden jeg var dreng, har jeg været optaget af fisk. Som 10-årig var jeg en flittig gæst i akvariebutikken i Hillerød. Her stod jeg længe med næsen trykket fladt op ad akvarieruderne og beundrede fiskene. Jeg havde 5 akvarier på mit værelse og nød det. Så er have Nordens største akvarium som arbejdsplads er en drengedrøm, der er gået i opfyldelse, og jeg ser frem til at bruge mine lederevner og min erfaring her.