Havfrue: Virkeligheden er større end fantasien

Havfrue: Virkeligheden er større end fantasien

Der findes fantastiske myter og fabelfortællinger fra havets univers, siger havfruen på Den Blå Planet Karin Prehst Lund Madsen, men virkeligheden er større.

Mange børn drømmer om at blive havfrue eller havmand, men hvor det for de fleste bliver ved drømmen, er det for Karin blevet virkelighed. Hun elsker universet omkring havfruer eller rettere universerne, for der findes utallige havfruefortællinger. Den bedst kendte er HC. Andersens verdensberømte eventyr “Den lille havfrue” fra 1837. Fortællingen er senere blevet til en berømt statue af samme navn, som hvert år lokker tusindvis af turister til Langelinje.

Om Havfruen Karin

Når dagene ikke står på havfrueshow, træning og fridykning er Karin aktiv i alverdens projekter. Hun er teateruddannet og har stået for udviklingen af Den Blå Planets børneunivers omkring de to maskotter Hammerhajen Hik og Havodderen Plaske.

Havfrueuniverset er dog langt ældre end HC. Andersens digtning. For eksempel er der i en kirke i England et relief af en havfrue, som stammer fra det 15. århundrede. Reliefet knyttes til fabelen om Matthew Trewhella, der sang så smukt i kirken hver søndag, at det lokkede havfruen Morveren op på land. Hver søndag sad hun bagerst i kirken og lyttede til Trewhellas sang. Til sidst fik Morveren lokket ham med sig ned til vandet, hvor han forsvandt for altid. Det siges, at man på varme sommeraftner over havbruset kan høre de to synge duet.

Virkeligheden overgår fantasien

Der er endnu meget, vi ikke ved om livet i havet, men det vi ved, er nok til at slå de fleste mennesker bagover. Jo mere man lærer, desto mere forundret bliver man. Man bliver ydmyg for naturens størrelse og ens egen plads i den, når man hører om blåhvalens gigantiske blodkar, om hajarter som har levet millioner af år i havet, eller når man får indblik i dybthavet, hvor lysende væsner regerer også selvom mennesker stort set aldrig ser dem. Livet i havet overgår gang på gang eventyr og fabler.

Fantasi vs virkelighed

Naturen kan overraske så meget, at man let kan blive i tvivl om det er virkeligt eller fantasi. Nedenfor er 5 udsagn. Kan du regne ud om det er fantasi eller virkelighed? Svarene finder du nederst i artiklen.

1. I modsætning til de fleste andre fisk har klumpfisk ikke en hale. En hun kan lægge 300 millioner æg årligt. Hvert æg er mindre end punktummet i slutningen af denne sætning.

2. Flagermusfisk er kendte for at kunne spille død. Når de opdager et rovdyr reagerer de ved at flyde oven på vandet, så de ligner et blad, hvilket ikke er attraktivt for et rovdyr.

3. Hvaler har navler.

4. Dværgsøheste er så langsomme, at du ikke kan se dem bevæge sig.

5. Nogle fisk kan leve i varme kilder på op til 45 grader.

Det bedste ved at være havfrue er…

For havfruen Karin er den største oplevelse ved at være havfrue og fridykker nærværet med havets forunderlige liv. Det gælder både, når hun laver show i Oceanet på Den Blå Planet, hvor hun dykker med hammerhajer, guitarfisk og gule hestemakreller, og når hun fridykker i det kolde Øresund, hvor tobiser, sandorme og rødspætter har hjemmebane. Derfor opfordrer hun også både voksne og børn til at øve sig i at holde vejret og komme under overfladen så tit som muligt.

I 2018 kan man den tredje lørdag i hver måned opleve det populære havfrueshow “Fakta om myten” på Den Blå Planet.

Kilder:
https://www.britainexpress.com/counties/cornwall/churches/zennor.htm

https://da.wikipedia.org/wiki/Havfrue

Fantasi vs virkelighed: Alle 5 udsagn er sande. Havet er fantastisk :)