Spørgsmål som ‘hvordan opstår liv?’ har beskæftiget mennesker gennem årtusinder. Hertil kommer tillægsspørgsmål som fx, hvor kommer fiskene fra? Selvom videnskabsfolk forsøger at svare på livets uløste gåder, er der stadig folk, der tyer til de ældgamle og fascinerende myter, der forsøger at besvare de store og dybe spørgsmål.
Her er myten om havets moder central. Myten findes i mange udgaver og variationen er stor alt efter, hvor man er i verden. Én af myterne, en vestafrikansk, handler om Yemaja.
Yemaja: Mor til fiskene
Yemaja er en gudinde, hvis oprindelse spores tilbage til Yoruba-folket i Vestafrika.
Hendes navn er en sammentrækning af sætningen ‘yey omo eja’, som kan oversættes som “mor, hvis børn er fiskene”.
Ifølge denne gamle afrikanske tradition kom alt liv fra havet og dermed fra Yemaja, der begrebsliggøres som havets moder. Hvis man spørger én fra Yorubafolket, hvor hammerhajer og rokker på Den Blå Planet kommer fra, vil de sandsynligvis svare: ‘Yemaja, havets moder’.
Hun menes at være en omsorgsfuld og plejende gudinde, hvis magt øger fertilitet, beskytter børn og våger over rejsende på havet. Det er derfor ikke overraskende, at hendes mest hengivne støtter er sejlere, fiskere og kvinder (især gravide eller dem, der lider af barnløshed).
Verdens største undervandsmaleri
Undervandskunstner Jesper Kikkenborg dykker hver dag i efterårsferien 2014 ned til bunden af den enorme Oceantank og maler et stort undervandsportræt i fri fortolkning af ”Havets Moder”.
Mens Jesper Kikkenborg maler omgivet af hammerhajer, rokker og stimer af flotte tropiske fisk, kan man høre om ’Havets Moder’, gudinde for havets frugtbarhed.