Hajens 7 sanser

Hajens 7 sanser

Hajer bruger alle sine fintfølende sanser i et avanceret samspil, når de jager et sagesløst bytte. Med hvad er det for nogle sanser den har?

1. Hørelsen

Hajers hørelse er ret god og de kan høre plask fra fisk og sæler som er op til 1 km væk. Det er ret smart, når man lever i et stort ocean, så kan det nogle gange være svært at finde sit bytte. Det er også en stor fordel for hajer at lyd bevæger sig hurtigere i vand end i luft.

2. Følesansen

Hajer har en god følesans, de bruger den bl.a. når de skal spise. De kan godt finde på at svømme ind i ting (eller personer) for at finde ud af, om det er spiseligt. Hajer mangler hænder og fingre så i stedet bruger de deres snude. En del haj”angreb” er ofte bare nærkontakt med en haj, fordi den skal finde ud af hvad det er som ligger i vandet.

Haj 7 sanser

3. Smagssansen

Hajer kan smage deres mad, deres smagsløg sidder dog ikke på tungen ligesom hos os mennesker. De sidder i gabet og i halsen på hajer. Ved mange hajangreb bider hajen kun en enkelt gang og svømmer så videre, måske fordi hajen kan smage at den har bidt i noget, den ikke er vant til at spise, og svømmer derfor videre for at finde noget rigtig mad.

Hajer i Danmark

4. Synssansen

Hajens øjne sidder på siden af hovedet, hvilket giver den mulighed for at se i næsten alle retninger. De fleste hajer ser godt og kan tilmed se farver. Mange hajer, har ligesom katte, et spejllignende lag bagerst i øjet, der forstærker mængden af det indtrængende lys. På den måde kan de finde byttedyr, når de jager i tusmørket og om natten.

5. Lugtesans

Hajer har en fantastisk lugtesans og er i stand til at lugte en enkelt dråbe blod, i 1 million liter vand. Hajen bruger lugtesansen til at opspore skjulte byttedyr. For at undgå at blive spist, har en art fladfisk, udviklet en fæl lugt, som afskrækker hajen. Forskere har derfor forgæves prøvet at udvikle et anti-hajmiddel, ud fra det stof som fladfisken udskiller.

Haj6. Sidelinjesans

Hajer har en række sansehuller omkring hovedet og langs kroppen, som kaldes sidelinjen. Med disse hår kan hajen mærke bevægelser i vandet. På den måde kan den mærke hvor byttedyr og fjender befinder sig, selvom den ikke kan se dem.

7. Elektrisk sans

Hajer besidder en elektrisk sans, som især sidder ved hovedet. Sanseorganet hedder de lorenzinske ampuller. Hajen er ved hjælp af denne sans i stand til at finde nedgravet bytte, da sansen gør den i stand til at opfange elektriske signaler fra byttedyrets muskler. Et hjerteslag er nok til at hajen kan finde et skjult bytte.