From ocean to plate

From ocean to plate

Vores have er truet af bl.a. klimaforandringer og overfiskeri. Den Blå Planet, Danmarks akvarium vil gerne sætte fokus på udfordringerne og de mulige løsninger, og vi har derfor indgået et samarbejde med Gårdsfisk.

Gårdsfisk er er en svensk producent af klimavenlig fisk opdrættet på gårde i et integreret vand- og landbrugssystem.

Fiskene lever indendørs og giver næring til markerne; Fiskenes affaldsstoffer bliver til gødning og vandet til vanding af markerne.

Nilcichlide også kaldet tilapia (Oreochromis niloticus) og kæmpeålemalle (Clarias gariepinus) yngel udklækkes på gården. 

Fordelene ved at avle disse to fiskearter er:

  • De er altædende og behøver ikke spise andre fisk.
  • De er robuste og kræver ingen medicin.
  • De trives godt i stimer og er velegnede til opdræt.
  • Vandet fra deres bassiner kan bruges direkte i landbruget, da de er ferskvandsfisk.

Hvis vi tillader fiskene at blive i havet, giver vi fiskebestanden mulighed for at vokse og dermed bidrager vi til at genoprette balancen i havet.

Prøv Planktons klimasmarte burger

Vi har valgt at sløjfe Café Planktons mest populære ret – nemlig kalveburgeren. Nu kan du i stedet prøve Planktons klimasmarte burger. Bøffen i burgeren er lavet af fars fra kæmpeålemallen, og den smager virkelig godt, hvis vi selv skal sige det.

Fisk er rige på protein og et lavere niveau mættet fedt sammenlignet med andet kød. Det har også en lavere CO2-udledning.

Ved at spise Planktons klimasmarte burger i stedet for en traditionel oksekødsburger medvirker du derfor til at nedsætte udledningen af CO2.

I stedet for 1 burger med oksekød, kan du spise mere end 13 klimasmarteburgere for den samme mængde udledning af CO2.

Vores dygtige køkkenteam har udviklet tre retter til menukortet, hvis hovedingredienser er Nilcichlide og kæmpeålemalle. Udgangspunktet har været, at det skal være det nemt at vælge det klimavenlige måltid og derfor er det tre ”klassikere” fra cafékøkkenet, som er blevet fornyet med kød fra de opdrættede gårdsfisk.  

Planktons klimasmarte burger 

Bøf af hakket clariaskød i økologisk kærnemælksburgerbolle. Serveres med hjemmelavet tomatrelish lavet på økologiske tomater, hjemmelavet mild økologisk chilimayonnaise, økologisk salat, tomat og pommes frites. 

Tagliatelle med tomatsauce og boller af clariasfars

Den økologiske hjemmelavede tomatsauce, har fået lov til at simre længe ved svag varme, så smagen af de solmodne tomater kommer til deres ret i denne børnevenlige klassiker.

Smørrebrød med stegt tilapia 

Serveres på økologisk rugbrød, med røget creme fraiche, økologisk hjertesalat, frisésalat, agurk, purløg, rødløg, radiser og rå æggeblomme.