Første glimt fra havslangeekspeditionen

Første glimt fra havslangeekspeditionen

IMG_0563

Havslangeekspeditionen er nu vel ankommet til Ny Guinea.

Vi, dvs. kurator Lars Skou Olsen og forskningschef Peter Gravlund, repræsenterer Den Blå Planet på ekspeditionen, der er akvariets første.  I skrivende stund er vi tæt på vores mål – de smukke koralrev ved Raja Ampat.

Vi så de første glimt af spektakulære koralrev under os fra flyveren fra Singapore til byen Manado på Sulawesi.

Det er fascinerende, at disse enorme strukturer er skabt af små organismer, og at ca. 25 procent af alle havets dyrearter er hjemmehørende ved verdens koralrev. Vi kan slet ikke vente med at komme i dykkerdragten og opleve den myriade af liv!

Holdet er samlet

Vi er stødt til vores samarbejdspartnere fra Indonesien og Australien: Professor Farnis fra Universitetet i Manado og havslangegenetikeren Dr. Kate Sanders fra universitetet i Adelaide.

Dr. Sanders mødte vi med sved på panden. I flere timer har hun sikkert troet, at havslangeekspeditionen bare var opdigtet. Der var ingen til at hente hende i lufthavnen, og på hotellet kendte personalet hverken hende eller os andre.

Det viste sig, at rejsearrangøren havde flyttet hele ekspeditionen til et andet hotel og havde glemt at sende en chauffør for at hente hende. Vi andre havde intet opdaget – vi var bare checket ind. Sådan går det, når man kun har havslanger i hovedet.

En vasketøjskurv med låg, tak!

Vi har fået vores ca. 280 kg grej sikkert med flyveren frem til byen Sorong. Vi har pakket det grej, som er missionskritisk, og vi køber os til resten på stedet. I går var vi derfor på det lokale marked for at købe en meget stor, blå vasketøjskurv med låg.

Læs også: Hvor gemmer havslangerne sig?

Kurven skal fungere som transportkasse for de havslanger, vi fanger, så vi tilbage ved vores hytter kan tage blodprøver, måle og veje dem, og undersøge deres maveindhold. Låget er naturligvis særligt vigtigt – det er jo giftige dyr, vi arbejder med.

I morgen skal vi i dykkerdragten

I morgen skal vi med en lille båd ud til vores hytter ved Raja Ampat, og vi spilder ikke tiden. Det er bare med at komme ud at dykke!

Men i dag må vi nøjes med at fortsætte vores utålmodige bladren i diverse bøger om områdets havslanger, fisk og fugle og ellers glæde os til at komme i vandet for første gang.

De bedste hilsner fra Lars og Peter.

Hvem er med på ekspeditionen?

Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet), Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet), Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet), Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium), Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker.

Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.