Farvel og tak for havslanger

Farvel og tak for havslanger

Så er svømmefødderne lagt i kufferten, og ekspeditionen er på vej hjem. Det er svært at sige farvel til de smukke koralrev, det fantastiske dyreliv og ikke mindst til havslangerne. Men hjem skal vi.

10 gullæbede havkrait og 8 vorteslanger har sprællet i vores fangstnet ved Bunaken. Vi har taget DNA-prøver, samlet giftprøver, talt skæl og bånd og taget fotografier af de fangne havslangers hoveder og haler. Masser af data at dykke ned i for forskerne.

Havslanger på Den Blå Planet

For Den Blå Planet har turen været en stor succes. Vi har fået rig erfaring med havslanger, og hvordan de skal håndteres. Det vil hjælpe os, når vi til næste år planlægger at udstille havslanger på Den Blå Planet.
Vi har også en hel harddisk fyldt med fotos og video med optagelser af havslangernes naturlige levesteder. Det vil give god inspiration, når vi skal indrette et smukt anlæg, de kan trives i.

IMG_8428

Læs også: Masser af havslanger

Så snart vi kommer hjem til Den Blå Planet, vil vi tage kontakt til den australske havslangeforsker Dr. Kate Sanders fra ekspeditionen. Vi har allerede aftalt at samarbejde om at få levende havslanger fra Australien til Den Blå Planet. Det, håber vi meget, lykkes.

Oplevelser og forskning

I skal ikke kun se frem til at opleve de spændende dyr, når havslangerne indtager Den Blå Planet. Der bliver også masser af viden at hente. Vi vil nemlig også fortælle om den forskning, som vi planlægger omkring havslangerne.

F.eks. kan vi på Den Blå Planet, under kontrollerede forhold, udvikle metoder til at mærke havslangerne elektronisk, så vi lettere kan følge deres færden i naturen. Det vil også gøre det muligt at registrere til hvilke dybder havslangerne dykker, deres hjerterytme, og hvor tit de kommer til overfladen for at trække vejret og hvile. Det vil også gøre det lettere at genfange slangerne igen. Det lykkedes vi jo netop ikke med på denne ekspedition. Havslangerne, som den sidste ekspedition indfangede og mærkede, fandt ikke vej til vores net.

Men nu skal vi først og fremmest se at komme hjem fra en succesfuld ekspedition og en forskningsoplevelse for livet.

Tak for denne gang fra Lars og Peter – og fra alle på havslangeekspeditionen. Vi håber, I har haft glæde af at følge med på bloggen.

Hvem er med på ekspeditionen?

Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet) Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet) Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet) Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium) Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker. Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.