Alle elsker Nemo og Dory, men kærligheden til de farvestrålende fisk har også haft en pris. Da Find Nemo havde premiere i 2003 resulterede filmens succes i, at bestanden af klovnfisk visse steder blev udryddet på grund af overfiskeri.
Ifølge Karen Burke da Silva fra organisationen Saving Nemo Conservation Fund bliver cirka 1 million klovnfisk hvert år fjernet fra havene og puttet i akvarier – i modstrid med filmens budskab, der netop handler om naturbevarelse.
“Det var en stor overraskelse, for filmens budskab var godt. Det handlede netop ikke om at fjerne fisk fra havet, men der skete det modsatte. Klovnfisk er forsvundet fra Filippinerne, fra visse dele af Thailand og visse dele af Sri Lanka,” sagde da Silva til Washington Post i maj.
Største drop i over 10 år
Tre måneder senere havde Find Dory så premiere i Danmark, og man kunne frygte, at det samme ville ske med paletkirurgfisken, der er langt sværere at få til at yngle i fangeskab end klovnfisken. Heldigvis viser det sig, at paletkirurgfisken ved revene ud for Kenya har det langt bedre end frygtet.
Paletkirurgfiskene yngler to gange om året. De befrugtede æg driver til havs og et par måneder senere kommer de små fiskeunger tilbage til revet i et såkaldt “reef drop”.
Årets første har netop fundet sted, og Den Blå Planets samarbejdspartner i Kenya beretter, at det er det største drop, der er set i mere end 10 år.
Gode nyheder for Dory
“Det er rigtig gode nyheder for Dory,” siger Lars Skou Olsen, der er kurator på Den Blå Planet.
“Det er heldigvis ikke gået så galt, som de værste pessimister frygtede. Folk har været fornuftige, så salget af paletkirurgfisk er ikke eksploderet, som vi så det med Nemo, og det er vi rigtig glade for. Der er udfordringer nok for livet i havet, så det er rart med nogle positive nyheder engang imellem,” siger Lars Skou Olsen.