I Regnskoven på Den Blå Planet har man længe kunnet se farvestrålende frøer hoppe rundt. Gule, røde og mangefarvede frøer hopper rundt mellem de løvgrønne blade og skaber med deres varierede lyde en stemning af at være i en rigtig regnskov, mange tusind kilometer væk.
Ingen af frøerne lever naturligt i Danmark, så da Regnskoven blev etableret, blev der anskaffet et stort antal frøer, og det kunne man i princippet fortsætte med. Men dels er det for Den Blå Planet – ligesom for andre akvarier og zoologiske anlæg – et mål at være selvforsynende med så mange dyr som muligt for at beskytte naturen, og dels koster et par bullseye pilegiftfrøer omkring 7000 kroner.
Hundredevis af haletudser
Derfor har Den Blå Planet gennem et stykke tid arbejdet på selv at opdrætte frøer, og det går rigtig godt. I kælderen under akvarierne er der i øjeblikket hundredevis af haletudser og små frøer af mange forskellige arter, størrelser og farver.
Det drejer sig eksempelvis om anthonyi pilegiftfrøen (Epipedobates anthonyi), stribet giftfrø (Phyllobates vittatus) og den gule pilegiftfrø (Phyllobates terribilis).
Kan dræbe 10 mennesker
Sidstnævnte er den giftigste pilegiftfrø i verden og er 20 gange mere giftig end den næstfarligste. Bare en enkelt frø indeholder i naturen gift nok til at slå cirka 10 voksne mennesker ihjel.
Frøerne, der kan blive op til fem centimeter, danner i naturen gift ved at spise små malakitbiller, men på Den Blå Planet spiser de primært bananfluer, så de er ganske ufarlige.
Heldigvis beholder de den flotte gule farve, der tjener som advarsel til andre dyr, og kan derfor betage gæsterne med deres unikke udseende.
Sundhedstjek af frøerne
Der er så mange nye frøer på vej, at Den Blå Planet inden længe kan begynde at levere frøer til andre akvarier og zoologiske anlæg, men inden skal frøerne have et lille sundhedstjek.
Svampen chytrid er en stor trussel for frøer og padder verden over, og for at sikre, at frøerne er raske, bliver der taget prøver, som sendes til et laboratorium i Tyskland. Hvis alt går efter planen, og undersøgelserne ikke viser tegn på svamp, vil beboerne fra Den Blå Planet derefter myldre ud i Regnskoven – og til andre destinationer!