Den Blå Planet, Danmarks Akvarium fylder 10 år

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium fylder 10 år

Tirsdag den 21. marts er det 10 år siden Den Blå Planet, Danmarks Akvarium slog dørene op på den nye adresse i Kastrup.

Siden har over 5.8 mio. gæster besøgt Nordeuropas største udstillingsakvarium.

Historien om Danmarks akvarium begyndte helt tilbage i 1934 hvor Knud Højgaard og hans søn Mogens Højgaard fik ideen til akvariet. I 1939 indviede man den flotte bygning i Charlottenlund, som hurtigt blev en stor succes og gæsterne flokkedes om det nye udstillingsakvarium. Akvariet blev løbende udbygget, men sidst i 1990’erne stod det klart at det var nødvendigt at se sig om efter en ny placering. Mange års arbejde med at finansiere og designe et nyt og større akvarium lykkedes i 2013 hvor Den Blå Planet, Danmarks Akvarium slog dørene op i Kastrup.

Den Blå Planet bryder glasset ned

Den Blå Planets vigtigste opgave er at formidle om vandets forunderlige liv. Derfor skal udstillingen hele tiden udvikles, så formidlingen er opdateret og der kontinuerligt kan tilbydes nye oplevelser til de mange besøgende. En del af strategien er bl.a. at bringe gæsterne tættere på dyrene og i 2019 åbnede således Det Tropiske Rørebassin. Ud fra en overbevisning om at menneskers kærlighed til naturen vokser, jo tættere vi kommer på den, kunne gæsterne nu stikke hænderne i vandet og røre ved bl.a. konæserokker. Rørebassinet er designet med en konstant vandstrøm, så rokkerne naturligt vil svæve rundt i en kopi af deres naturlige levesteder, og anlægget er indrettet, så dyrene kan søge væk, så kontakten med gæsterne foregår på dyrenes præmisser.

Det Tropiske Rørebassin er blot et af flere tiltag gennem tiden, som gør det muligt for gæsterne at komme tættere på dyrene, knytte bånd til dem og dermed naturligt blive til aktive naturambassadører.

Ti år ti dyr

I dag huser Den Blå Planet 16.500 dyr fordelt på 704 forskellige arter. Af disse er nogle flyttet med fra det gamle akvarium i Charlottenlund og andre er kommet til senere. Den Blå Planet er medlem af EAZA (European Association of Zoos and Aquariums) og WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) som er internationale netværk af zoologiske anlæg, der udveksler dyr med hinanden. Disse udvekslinger koordineres af avlskoordinatorer for de forskellige arter verden over og er en helt central del af de zoologiske anlægs arbejde med naturbevarelse – og i en række tilfælde også med sikring af arter, der er uddøde i naturen.

I forbindelse med fødselsdagen er der fokus på 10 dyr som har hørt til på Den Blå Planet, i de 10 år akvariet har ligget i Kastrup og som repræsenterer den brede vifte af fisk og dyr som udgør Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.

Som de fleste ved har de sidste tre år været hårde for Den Blå Planet og derfor inviteres der til fødselsdag tirsdag d. 21. marts, hvor der bydes på et udvidet formidlingsprogram og gaver til de trofaste gæster som har været medvirkende til, at akvariet har overlevet en meget hård krisetid.

I de ti år Den Blå Planet har ligget ved vandet i Kastrup, har over 5.8 mio. mennesker gæstet Nordeuropas største akvarium. De ansatte glæder sig til at de forhåbentlig kan sige velkommen til gæst nr. 6 mio. i år.

 

Med venlig hilsen

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium

 

Fødselsdagsprogram på Den Blå Planet den 21. marts 2023

 

16.00–21:00:

Halv pris på onlineentrébilletten

 

16:00-18:00:

Den Blå Planet maskot HIK byder velkommen ved indgangen og deler gaver ud til de første 500 børn

 

16:00-18:00

Gratis kaffe fra SLOW Coffee og fødselsdagskage til de første 500 gæster

 

16:00–21:00

Masser af fodringer og rundvisninger

 

16:00-21:00

Gratis is fra Hansens Is til de første 500 børn som gennemfører den særlige fødselsdagsskattejagt

 

16:00-21:00

Spil minigolf med Simply Chocolate og vind lækker chokolade

 

17:00-20:00

Fødselsdagsmenu til 179 kr. i Café Plankton

 

18:00-20: 00

Levende musik i Café Plankton – jazzorkestret Skodjazz med Peter Aalbæk på trommer

 

20:00–20:30

Havfrueshow

 

Ti dyr i ti år

Goliatbars

Goliatbarsen kan blive op til 2,5 meter lang og veje svimlende 360 kg – det er så stort at den næsten ingen naturlige fjender har.

Gul hestemakrel

De gule hestemakreller er lynhurtige. De kan nå en hastighed på 70 km i timen og når vi fodrer dem i vores oceantank, reagerer de lige så snart foderet rammer vandoverfladen.

 

Zebrahaj

Det lyder måske mærkeligt, fordi zebrahajen har faktisk pletter. Men som unge har den sorte og hvide striber, for bedre at kunne kamuflere sig.

 

Indopacifisk hammerhaj

Hammerhajens særprægede hoved kan sammenlignes lidt med en metaldetektor. Den har en elektrisk sans, der gør den i stand til at opspore byttedyr på meget effektiv vis, da den kan mærke hjerteslagene fra fisk der gemmer sig under sandet.

 

Plettet wobbegong

Hajens mærkelige skæg har to funktioner: Det skjuler kroppens omrids, så den er bedre kamufleret og så kan den føle med det. Navnet wobbegong stammer fra de australske aboriginernes ord for skæg, og de blev tidligere kaldt skæghajer på dansk.

 

Kejserkirurgfisk

Kejserkirurgfisken tilbringer det meste af tiden alene. Den er meget territorial og er aggressiv overfor artsfæller, med det formål at sikre sig nok føde. Kun ved parringstid, søger den sammen med andre kirurgfisk.

 

Achilles kirurgfisk

Den bruger brystfinnerne til at svømme og styre med, så den undgår at skære sig på de skarpe koraller. Den er overvejende vegetar og lever mest af alger, som den nipper af sten og klipper.

 

Arapaima

Arapaimaen har verdens største skæl som kan blive 6 cm i diameter. De er lavet af et af de hårdeste fleksible materialer, man kender fra naturen. Det er blandt andet blevet brugt som neglefile og guitarplektre.

 

Leopolds flodpigrokke

Den flotte ferskvandsrokke er nataktiv og gemmer sig om dagen i sandbunden. Derfor kan man komme til at træde på dens giftige halepig – de lokale er mere bange for den, end de er for piratfisk.

 

Havodder

Når havoddere sover, lever de fuldstændig op til deres nuttede ydre – de ligger nemlig på ryggen i vandoverfladen og holder hinanden i poterne for ikke at drive væk fra hinanden med strømmen.