Danskere forveksler truede koraller med feriesouvenirs

Danskere forveksler truede koraller med feriesouvenirs

Stadigt flere danskere fejrer jul i tropiske ferieparadis langt væk fra den danske vinter, og som ferieminde er en koral fristende for mange. Lad dem være, lyder budskabet fra Den Blå Planet, Danmarks Akvarium. Koraller er truede dyr, vi skal passe på. De er beskyttet af internationale regler, og derfor er det ulovligt at tage dem med hjem.

Høj sol, hvide strande, azurblåt vand og smukke koralrev. Danskere fravælger i højere grad end tidligere en traditionel jul og rejser i stedet mod fjerne himmelstrøg. Men alt for mange af de rejselystne kan ikke modstå fristelsen til at pakke en koral ned i kufferten eller sende den hjem til Danmark fra feriemålet. 

Se også: Ny koraludstilling på Den Blå Planet

Københavns Lufthavn bekræfter, at tendensen til at danskere rejser langt væk i julen fortsætter igen i år. Samtidig viser nye tal fra Miljøstyrelsen over en fordobling i antallet af konfiskerede koraller sammenlignet med 2017. Det får nu Den Blå Planet til at komme med et vigtigt budskab til de rejsende: Lad være med at tage koraller med hjem som feriesouvenir!  

Årsagen kan skyldes uvidenhed

Koraller er polypdyr og ligner meget deres slægtninge, søanemoner – de er bare meget mindre. Der findes over 3.300 arter af koraller fordelt på to hovedtyper: de hårde stenkoraller og blødkoraller. 

Blødkoraller har et bøjeligt skelet, mens stenkoraller har et hårdt kalkskelet. Det er stenkorallernes skelet, der danner koralrev.
Lars Skou Olsen, chef for forskning og naturbevarelse på Den Blå Planet, ser fordoblingen i antallet af sager som tegn på, at danske turister mangler viden om tropiske koralrev:     

– De fleste tror fejlagtigt, at en koral enten er en plante eller en sten. Vi oplever, at besøgende i vores særudstilling om koralrev ofte bliver overraskede, når det går op for dem, at en koral faktisk er et levende dyr, siger Lars Skou Olsen. 

Ifølge chefen for forskning og naturbevarelse er det et problem, hvis danskere, der rejser ud i verden, ikke passer på korallerne af uvidenhed og derfor heller ikke er opmærksomme på, at koraller er omfattet af internationale regler, der beskytter truede dyr mod udryddelse.

Store dele af Thailands koralrev er ødelagt

CITES-reglerne gælder uanset, om det er en hård koral, man som turist selv finder på stranden, tager med sig fra dykkerturen eller én, der bliver købt på det lokale marked som souvenir. Som turist må man hverken selv indsamle eller købe truede dyr og tage dem med hjem, med mindre man har en tilladelse.
Koraller er truet fra alle sider, ikke kun af turisme, men også af eksempelvis forurening, dynamitfiskeri og menneskeskabte klimaforandringer. 

I Thailand – danskernes foretrukne feriedestination – er næsten 80 procent af landets koralrev ødelagte, ifølge en thailandsk topforsker, Thon Thamrongnawasawat fra Kasetsart University i Bangkok. Han vurderer, at hovedårsagerne er spildevandet fra strandhotellerne, bådenes anker – der river op i koralrevene – og plastikaffald.

Se også: 9 ting du bør vide om koralrev

På land er turisternes køb af koraller på markeder med til at ødelægge koralrevene. Turister skaber en efterspørgsel, så de lokale handlende gør det til en del af deres forretningsgrundlag at brække levende koraller af revene.

Hverken lovligt selv at samle eller købe koraller

Siden 1977 har en international konvention været gældende i Danmark. Alle hårde koraller er omfattet af konventionens såkaldte CITES-regler om handel med truede dyr.

Reglerne gælder uanset, om det er en koral, man som turist selv finder på stranden, tager med sig fra dykkerturen eller én, der bliver købt på det lokale marked som souvenir. Som turist må man hverken selv indsamle eller købe truede dyr og tage dem med hjem, med mindre man har en tilladelse.

Antallet af sager om ulovlig import stiger

I Danmark er det Miljøstyrelsen, der administrerer CITES-reglerne, mens det er tolderne i de internationale lufthavne, der i stikprøvekontroller finder de ulovligt importerede koraller i danske kufferter og pakker sendt hjem fra feriedestinationen. 

Miljøstyrelsen sendte 30 sager videre til Politiet i 2017, men her i december 2018 er antallet af konfiskeringer allerede oppe på 65. Tallet skal ses i lyset af, at styrelsen i flere år kun har haft omkring 20 sager om året.

Den Blå Planet har en aftale med Miljøstyrelsen om, at levende koraller, der lander i Danmark på ulovlig vis, hurtigst muligt bliver fragtet til akvariet i Kastrup.

Link

Cites-regler