Til temaaften på Den Blå Planet tager eksterne og interne undervisere dig med på en opdagelsesrejse under og over havets overflade.
Dybhavets hemmeligheder, marine økosystemer og fascinerende skabninger er i fokus, når vi dykker ned i skønheden, kompleksiteten og udfordringerne ved livet i havet. Sanserne sættes i spil, når vi i løbet af aftenen både skal se, høre, føle og måske endda smage og dufte. Vi er ved at lægge sidste hånd på foråret program, så hold godt øje med siden, da nye Vidensbobler tilføjes løbende.
Har du spørgsmål til Vidensbobler, eller har du brug for hjælp til booking, så send os en mail på undervisning@denblaaplanet.dk
13. januar 2025: Under blækspruttens kappe
Udforsk mysterierne bag et af verdens mest mærkværdige dyr. De har eksisteret i mere end 490 millioner år, og de er spredt over hele kloden. Opdag deres utrolige evner, fra farveskift og kamuflage til kompleks opgaveløsning. På denne sjove og lærerige aften dykker vi ned i blæksprutternes anatomi gennem dissektion og gruppediskussioner. Afslutningsvis deler vi historier om intelligens, forskning og de skjulte hemmeligheder, der gemmer sig under blækspruttens kappe. Lad os sammen afdække myter og udforske, hvad blæksprutterne kan lære os.
Underviser: Simon Lauritsen, biolog, intern underviser på Den Blå Planet
Dato: 13. januar 2025 kl. 18.30-20.15
Pris: 295 kr. per aften, adgang til udstillingen inkluderet
27. januar 2025: Mikroorganismer – lyt til naturens usynlige stemmer
Mikroorganismer er langt mere end blot skadelige bakterier – de er fundamentet for livet på Jorden og spiller en central rolle i at opretholde planetens økosystemer. I årtier har vi betragtet mikroorganismer som fjender. Nu står vi på kanten af en videnskabelig revolution, hvor de små livsformer afslører deres utrolige kræfter. Ny forskning viser, at de fører samtaler, som kan hjælpe os med at forstå og løse nogle af de største udfordringer, vi står overfor.
Tag med på en rejse ind i den mikroskopiske verden og lær, hvordan mikroorganismer kan fjerne CO₂ fra atmosfæren, få havets dyr til at lyse i mørket, og fungere som vores skjulte beskyttere mod iltsvind i de danske farvande. Denne aften dykker vi ned i mikroorganismens usynlige, men enorme magt, og lærer at lytte til de mindste stemmer på vores planet. Er du klar til at opdage, hvordan mikroorganismer kan være nøglen til en bæredygtig fremtid?
Underviser: Nathalie Eiris Henriksen, postdoc ved Danmarks Tekniske Universitet ved DTU Bioengineering samt Scripps Institution of Oceanography, University of California San Diego, og vinder af årets formidlingskonkurrence Forskerfesten, Ph.d. Cup 2024.
Dato: 27. januar 2025 kl. 18.30-20.15
Pris: 295 kr. per aften, adgang til udstillingen inkluderet
24. februar 2025: Pighvar – til kamp mod den sortmundede kutling
I Østersøen bliver tusindvis af små pighvarrer sat fri for at bekæmpe den invasive sortmundede kutling, der skader lokale fiskearter og økosystemer.
Dato: 24. februar 2025 kl. 18.30-20.15
Pris: 295 kr. per aften, adgang til udstillingen inkluderet
24. marts 2025: Gådefulde Gopler – vandmændenes skjulte verden
Hvad er en gople egentlig? Er en vandmand et dyr, en plante – eller noget helt tredje? Kom med på en fascinerende rejse ind i vandmændenes verden, hvor biologi og naturens mysterier mødes. Vi dykker ned i deres unikke livscyklus, hvordan de formerer sig, og hvorfor de udfordrer vores opfattelse af køn og identitet i naturen.
Du får også indblik i, hvorfor forskere over hele verden er betaget af goplerne, og hvordan de spiller en vigtig rolle i havets økosystemer og fremtidens forskning. Velegnet for nysgerrige sjæle, uanset om du er havbiologi-entusiast eller bare elsker en god historie fra naturens skatkammer!
Kom med, og oplev vandmændene som du aldrig har set dem før.
Underviser: Sandra Helmark Hansen, biolog og stifter af Ocean Lab
Dato: 24. marts 2025 kl. 18.30-20.15
Pris: 295 kr. per aften, adgang til udstillingen inkluderet
7. april 2025: Giftige havslanger i forskningens tjeneste
Havslanger er et fascinerende eksempel på naturens evne til tilpasning. Langt de fleste havslanger lever i havet, hvor de spiller en vigtig rolle i havets økosystemer. Med deres strømlinede kroppe og kraftfulde gift har de udviklet sig til at mestre livet i vand på bemærkelsesværdige måder.
Denne temaaften handler om at udforske havslangernes biologi. Du får indsigt i, hvordan de overlever i nogle af verdens mest udfordrende miljøer, og hvorfor de er vigtige for vores forståelse af havets komplekse systemer. Vi kommer ind på havslangernes gift, og hvordan den virker, hvis man bliver bidt.
Bliv inspireret af en verden, der sjældent ses, og få nye perspektiver på, hvordan havslanger kan være med til at opretholde naturens balance og hjælpe os med at holde øje med havenes tilstand.
Vi gør opmærksom på, at der ikke vil være levende havslanger til stede under denne temaaften. Arrangementet er udelukkende baseret på oplæg, billeder, videoer og spændende fortællinger om havslangerne og deres liv i havet. Dette sikrer både deltagernes og dyrenes sikkerhed samt en behagelig oplevelse for alle.
Underviser: Arne Redsted Rasmussen, Lektor, Institut for Konservering, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering
Dato: 7. april 2025 kl. 18.30-20.15
Pris: 295 kr. per aften, adgang til udstillingen inkluderet
28. april 2025: Havgræs – grønt liv under overfladen
Kom og bliv klogere på havgræsset – den lille plante med den store effekt! Deltag i en spændende aften, hvor vi dykker ned i, hvordan havgræs gør en uvurderlig forskel for både miljøet og mennesker. Fra at rense vandet og beskytte vores kyster til at skabe et sikkert sted for fiskeyngel – havgræsset er et overset, men essentielt element i vores kystnære farvande.
Aftenen byder på både et inspirerende oplæg og en praktisk workshop, hvor du får indsigt i de nyeste videnskabelige opdagelser. Vi ser nærmere på havgræs og de små bladepifytter, der kan forvandle havgræsset fra klimahelt til skurk. Er du klar til at lære om denne grønne helteplante og dens betydning for vores planet?
Underviser: Kasper Elgetti Brodersen, Lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet
Dato: 28. april 2025 kl. 18.30-20.15
Pris: 295 kr. per aften, adgang til udstillingen inkluderet
5. maj 2025: Koralrev i forandring
Mange har set eller hørt om koralrevene rundt om i verden, men hvad er en koral egentlig – en alge, sten, plante, svamp eller et dyr? Undersøg levende koraller og få indsigt i deres opbygning og samspil med omverdenen. Vi kaster lys over forskellene mellem stenkoraller, blødkoraller og søanemoner og afdækker spørgsmål som, “hvorfor er koralrevet så vigtigt?” og ”hvordan kan klovnefisk gemme sig i en søanemone uden at blive brændt. Vi dykker ned i begrebet symbiose og diskuterer om symbioser altid er gode.
Underviser: Simon Lauritsen, biolog, intern underviser på Den Blå Planet
Dato: 5. maj 2025 kl. 18.30-20.15
Pris: 295 kr. per aften, adgang til udstillingen inkluderet
Godt at vide inden besøget
- Det kræver ingen særlige forkundskaber at deltage. Blot en lyst til at lære om livet i og omkring havet.
- Der undervises i små hold, og du er meget velkommen uden en ledsager.
- Trænger du til en forfriskning eller at slippe lettere om aftensmaden, finder du masser af lækre muligheder i Café Plankton.
- Undervisningen finder sted i vores lokaler på 1. sal (lukket for almindelig gæsteadgang).
- Din billet giver adgang til hele udstillingen på Den Blå Planet på undervisningsdagen.
- Vidensbobler udbydes på nuværende tidspunkt kun på dansk
Forbehold for ændring eller aflysning:
Hvis der ikke er tilstrækkeligt antal tilmeldinger senest 14 dage før kursusstart, aflyses holdet, og kursusafgiften refunderes fuldt ud.
Vi forbeholder os retten til at ændre underviser, hvis det bliver nødvendigt. I tilfælde af sygdom hos underviser, vil vi forsøge at indsætte en vikar eller tilbyde en erstatningsaften på et senere tidspunkt. Aflyses temaaftenen, refunderes kursusafgiften fuldt ud.
Har du spørgsmål til Vidensbobler, eller har du brug for hjælp til booking, så send os en mail på undervisning@denblaaplanet.dk