Sjælden haj fanget ved Den Blå Planet

Pressemeddelelse København, den 2. juli 2013

For første gang er en glathaj fanget i Øresund. Fiskeeksperter er begejstrede.

Den Blå Planet, er hjemsted for sjældne fisk fra hele kloden. Men de sjældne fisk svømmer også rundt lige bag Den Blå Planet i Kastrup Havn. For nylig gik en såkaldt glathaj (Mustelus mustelus) i en lokal fiskers garn kun få hundrede meter fra det nye Danmarks Akvarium.

”Det er en biologisk sensation i dansk sammenhæng. Glathajen er ikke tidligere fundet så langt inde i de indre danske farvande, så vi, og vores kolleger på Statens Naturhistoriske Museum, var ved at revne af begejstring, da den blev indleveret til Den Blå Planet,” siger Peter Gravlund, zoolog og forskningsansvarlig på Den Blå Planet.

Hajen var desværre død, da den blev landet. Den skal nu til de videnskabelige samlinger på Statens Naturhistoriske Museum og bidrage til forskning i hajer.

Glathaj er kun fundet ganske få gange tidligere, og mest i Kattegat, og aldrig så langt inde i de indre danske farvande. Normalt lever hajen, der kan blive op til 2 meter lang, længere mod vest og syd. Den spiser snegle og muslinger, som den knuser med sine små, knudrede tænder, der ligger som en brolægning i hajens mund.

Usædvanlige fisk bliver til viden
Den Blå Planet deltager lige nu i en landsdækkende undersøgelse af, hvilke fiskearter, der findes i de danske farvande. Resultatet bliver et nyt fiskeatlas, som også bygger på, hvad almindelige danskere og turister finder ved vandet.

”Vi bliver altid glade når fiskere, lystfiskere eller strandgæster indleverer spændende og usædvanlige fisk til Den Blå Planet. Det øger vores viden om, hvad der er i vores vandløb og søer samt i havet omkring os. Glathajen er et godt bevis på, at der er masser af ny viden at hente, selv lige uden for Den Blå Planet,” siger Peter Gravlund.

Fiskeatlas-projektet foregår under ledelse af kurator Peter Rask Møller fra Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum.

For yderligere information

Peter Gravlund, Ph.d
Zoolog & Forskningsansvarlig, Den Blå Planet
M: + 45 60 13 23 98
E: pgr@denblaaplanet.dk

Christian Juul Yssing
PR konsulent, Den Blå Planet
T: 24 29 75 45
E: cys@denblaaplanet.dk