Ser man 150 år tilbage i tiden, så verden anderledes ud end i dag. For at forstå hvorfor de første akvarier så ud som de gjorde, må man prøve at forstå tiden de fandtes i. 1800 tallet var en tid, hvor skæggede damer og siamesiske tvillinger turnerede verden rundt i freakshows, og hvor man på Coney Island kunne se for tidligt fødte børn i kuvøse. Der var mere fokus på at underholde de betalende gæster, end på menneskene, der blev udstillet.
Samme tilgang gjorde sig gældende i akvarierne. Publikums underholdning var vigtigere end dyrenes velfærd, og det havde sin pris. Dyrene i de første akvarier levede på lidt plads med dårlig ilttilførsel, og de levede ikke længe.
Underholdnings- og ikke mindst akvariebranchen er anderledes i dag. Akvarier verden over har i dag ikke længere kun fokus på at underholde gæsterne. De flestes fokus ligger i dag på naturbevarelse, forskning og undervisning. Akvarier inspirerer og fascinerer ved at introducere gæsterne til vandets forunderlige liv i håb om at skabe en lyst til at bevare og beskytte livet under overfladen.
Se også: Zoologiske anlæg skaber fascination og sætter naturen på dagsordenen
Et hus til fisk
Verdens føste offentlige akvarium “The Fish House”, London 1853
Verdens første offentlige akvarium åbnede i London den 21. maj 1853 som en del af Londons zoologiske have. Akvariet blev kaldt ”The Fish House” og udstillede søanemoner, søpindsvin, søstjerner, krebsdyr og forskellige fisk. Akvariet var en stor publikumssucces og var åbent i 20 år på trods af manglende vandcirkulation.
Kaos i Boston
Det storslåede Boston-Akvarium fra 1859 med 40 akvarier og balkon til musikere
Kort efter åbningen af ”The Fish House” i London kom amerikanerne på banen, da de i 1859 åbnede et, for sin tid, imponerende stort akvarium i Boston. Gæsterne kunne se hele 40 akvarier med ca. 4.000 liter vand, mens et orkester spillede musik fra en dertil indrettet balkon. Til sammenligning har Den Blå Planet 53 akvarier og godt 7.000.000 liter vand. Efter 18 måneder flyttede Boston-akvariet i større rammer under navnet ”Boston Aquarial and Zoological Gardens”.
Den største seværdighed var en fire meter lang hvidhval. Hvidhvalen blev holdt i et 7,5 meter stort akvarium og overlevede et helt år på den trænge plads. Stakkel. Akvariet blev derefter brugt til at udstille en gråhaj, som ikke overlevede længe. Det samme akvarium husede også en rokke, en bars, en stør, tre torskefisk, diverse ål og en havskildpadde. Caribiske tropefisk blev også sejlet ind, men de døde af kulde, da vinteren kom. I februar 1863 måtte akvariet i Boston lukke og slukke efter fire kaotiske år.
Se også: Sådan troede kunstnere for 100 år siden, at havet ville se ud i dag
Våde fødder
Akvariet i Paris under verdensudstillingen i 1867
Akvarier kom og gik over hele verden op gennem 1800 tallet. I Frankrig blev et af de hidtil største akvarier bygget i 1867 i forbindelse med verdensudstillingen i Paris. 600.000 liter vand var fordelt på 22 akvarier indrettet som en grotte. Det største akvarium var 15 meter langt og 3 meter højt. Imponerende i størrelsen, men dog så utæt, at gæsterne måtte bruge paraplyer for ikke at blive våde.
Danmarks første akvarium
Akvariet på Vesterbrogade i København fotograferet i 1872. Mod gaden lå to små pavilloner med butikker og trapper førte op til konditoriet på 1. sal.
Danmark fik sit første akvarium den 6. juli 1872. Det hed ”Kjøpenhavns Aquarium og Terrarium” og lå på Vesterbrogade 33, hvor der i dag ligger en restaurant. Der var dyr i stueplan og et konditori på 1. sal. Akvariet var kun små fire meter bredt fra væg til væg, og når der var trængsel, steg temperaturen til skade for både publikum og fisk. Akvariet lukkede efter fire år. Sandsynligvis på grund af for mange fisk på for lidt plads og for dårlig filtrering af vandet.
Kilde: Wolff, Torben: ”De offentlige akvarier i historisk perspektiv”, i ”Naturens Verden” nr. 11/12 årgang 90, 2007.
Fotos: Wikimedia Commons