Jeg er påmønstret Danmarks største havundersøgelsesskib, Dana. Omgivet af gæve søulke og skarpe forskere, er der lagt op til en eventyrlig rejse gennem Sargassohavet langs ålelavernes rute fra Bermuda til Azorerne.
Telegrafistens kahyt
Forholdene overrasker mig positivt. Under indkvarteringen tildeles jeg telegrafistens kahyt, der er rigt møbleret med lænestol og sofabriks, foruden eget bad og en særdeles komfortabel køje, der omformer skibets vuggen til en vandsengslignende oplevelse. At sejle er en særlig tilstand.
Traditioner er kommet for at blive
Enhver, der har søgt hyre på et større skib, vil vide, at spisesalen ombord kaldes for ‘messen’. Langt fra den religiøse anvendelse af ordet, naturligvis. Her er ikke tid til inderlig bøn, for arbejde og måltider er timet og tilrettelagt ned til mindste detalje. Der er nok at lave og jeg går naturligvis ikke fri af turnussen.
”Havet er en barsk nabo…og så er det den eneste natur, vi har tilbage, som der ikke har været en plov igennem”, sømanden Bruno
I skyndingen kan en hjemveplaget sømand dog varme sit hjerte ved kabyssens tryllerier, der er Frøken Jensen værdig. Efter tre dage til søs har vi smagt både krebinetter, svinekoteletter, røde pølser og flæskesteg med rødkål. Maven narres til at tro, den endnu er i Dannevang.
En mikroverden åbenbarer sig
Jeg assisterer i laboratoriet. Man betror mig det ærefulde hverv at spejde efter ålelarver i petriskåle. Heri åbenbarer sig en mikroverden af ufatteligt mangfoldige livsformer. Eksperthjælpen er heldigvis lige ved hånden: Jeg flankeres af ph.d’ere og professorer, hvis T-shirts vidner om deltagelse ved internationale fiskelarvekonferencer. De kan virkelig skelne på larveniveau og med deres hjælp får jeg snart oparbejdet rutine.
For en udefrakommende kan det virke uforståeligt. Et større, oceangående skib kaster enorme net, men fanger tilsyneladende kun en grydefuld plankton. Men pionerarbejdet foregår i det små. Selv en kop fra denne gryde hjælper til at kortlægge ålens vandring i Sargasso og ålelarvernes udvikling undervejs.
Elementær havbeskrivelse
Jeg spørger Bruno, hvis underarmsbehåring gemmer sømandstatoveringer af den gamle skole, hvordan han vil beskrive havet i en enkelt sætning: ”Havet er en barsk nabo…og så er det den eneste natur, vi har tilbage, som der ikke har været en plov igennem”. Efter 41 år som sømand, ved han nok, hvad han taler om.
Selv kan jeg ikke finde ord for det åbne hav. Det er stadig ved at gå op for mig, at Jorden består mere af dette enorme, gådefulde element, end af fast grund under fødderne. Eventyret er godt i gang.
Dansk Center for Havforskning og Carlsbergfondet har financieret ekspeditionen, der kan følges på Facebook og via DTU Aquas ekspeditionssite.
Daniel Flendt Dreesen er cand. mag. i Fransk og Filosofi. Til daglig arbejder han som teamleder for fortællerne, Den Blå Planets formidlingsafdeling.