Sover fisk?

Sover fisk?

Spørgsmål

Kære brevkasse på Den Blå Planet,

Vi er tre piger, der går i 8. klasse på A.P.  Møller skolen i Slesvig, Tyskland. Vores spørgsmål til jer handler om fisk. Vi kunne godt tænke os at vide, om fisk sover?

Venlig hilsen Belana, Leonie og Alina

Svar

Kære Belana, Leonie og Alina.

Ja, fisk sover, men de sover på meget forskellig måder. Den sydamerikanske arowana svømmer eksempelvis altid – også når den sover.

Man mener, at den kan slukke for en del af hjernen, når den sover, men den svømmer altså stadigvæk rundt, selv om den hviler. Det betyder også, at den ikke sover dybere end at den stadig kan navigere.

Hvidhajen bevæger sig eksempelvis også, når den sover, og sidste år blev det for første gang filmet.

SE OGSÅ: Film med en sovende hvidhaj

Fisk i sovepose

Nogle fisk går i seng, forstået på den måde, at de laver en slags sovepose af slim, som de ligger og sover i. Slimposen beskytter så fisken mens den sover, hvor den ikke kan holde øje med fjender. Slim-soveposen gør nemlig, at dens fjender ikke kan lugte den – og dermed ikke finde den – når det er mørkt.

Delfiner, som jo ikke er fisk, har valgt en helt tredje mulighed. De har løst problemet med at sove i vandet uden at drukne ved at kun sove i cirka 20 minutter ad gangen.

Med venlig hilsen
Lars Skou Olsen
Kurator på Den Blå Planet


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på Twitter
Send dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.