Kan fisk spytte?

Kan fisk spytte?

De fleste mennesker har prøvet at kaste en sten efter et punkt uden at være i nærheden af at ramme. Men under vandoverfalden findes der en fisk, som er i stand til at ramme et objekt med bare en enkel spytklat.

Jager med spyt

Nogle fisk spytter.
En af de fisk er skyttefisken, Toxotes jaculatrix. Skyttefisken er en skarp snigskytte, der kan ramme sit bytte på op mod en meters afstand. Der er ingen tvivl om, at hvis skyttefisken stillede op til OL i skydning ville den give de andre atleter kamp til stregen.

Den lever i brakvandsområder i Sydøstasien, hvor der er masser af insekter i luften, som fisken spiser.  Men for at få fat i de insekter, kræver det, at fisken kan komme til dem eller insekterne kan komme til fisken. Med en enkel spytklat kan skyttefisken ramme lige præcis det insekt, som den har udset sig på en gren eller en vandplante over vandet. Ikke nok med at den ofte rammer præcist, så er skyttefisken også i stand til at beregne, hvor insektet lander i vandet, så den kan svømme hen og fange det, når det rammer vandet.
Skyttefisken har endnu en egenskab, som gør den til et pragteksemplar af en jæger. Den er i stand til at hoppe op og fange insekterne, hvis de befinder sig få centimeter over vandoverfladen.

Vandforskydning og skarp camouflage

En særlig evne hos skyttefisken er, at den er i stand til at tage højde for den vandforskydning, der er og stadig ramme nøjagtigt, når den kigger op på sit bytte gennem vandet.
Insekterne har ingen chance for at se skyttefisken komme snigende, for den camouflerer sig rigtig godt. Fisken er flad oven på hovedet, hvilket gør, at den kan lægge sig op ad vandoverfladen uden at bryde den og blive opdaget. Dens øjne sidder tæt sammen, så den med et falkeblik kan spotte sit bytte over vandet. Derudover er fisken helt tynd og med hvide og sorte striber, som er god camouflage i det blanke vand.

Oplev jægeren helt tæt på

Du kan opleve de skarpe spyttere på Den Blå Planet i akvarium 34, hvor de blandt andet deler akvarium med den vestafrikanske mudderskildpadde. Vi har udstyret akvariet med et lille hul, hvor fluerne kan sendes ind til fiskene. Ved særlige lejligheder viser vi, hvordan fiskene kan hoppe og spytte.

Svar af Rasmus Jakobsen,
Udstillingsansvarlig, biolog.
Email


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets kloge eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på Twitter
Send dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.