Hvilken hval har Gustav set?

Foto: Getty Images

Hvilken hval har Gustav set?

Gustav på 15 år er på en verdensomsejling med familien. På vej hjem mod Danmark efter to år til søs så han en hval ved Azorerne, han ikke kunne identificere. Kurator og teknisk chef Lars Skou Olsen giver Gustav et svar.

Spørgsmål

Hejsa!
På vej over Atlanten så vi et hvalpar, som vi simpelthen ikke kunne identificere, så jeg håber at I kan hjælpe:
Hvalerne var mindst 13 meter lange (ligeså lange som båden), deres blåst var en 2-3 meter høj sky, der gik lige op i luften. Hvalernes rygfinner var spidse og bøjede en del bagover, men de var ikke så høje og lige op i luften, at de lignede hajfinner. Hvalerne var mørke i farven og var glatte af udseende uden synlige furer eller rynker på oversiden. Heller ingen synlig begroning. Da de dykkede stod deres enorme halefinner lige op i luften et godt stykke oppe af vandet. Hvalerne blev set 60-70 sømil ude på Atlanterhavet ud for Bahamas. Vi har overvejet, om det kunne være kaskelotter, brydeshvaler eller sejhvaler…
Har I nogen anelse om, hvad det kunne have været? Eller vil det forblive et mysterie?

Mvh.
Gustav, 15 år

Svar

Hej Gustav.

Det lyder godt nok som lidt af et eventyr.

Jeg vil tro, at det med overvejende sandsynlighed er sejhvaler du har set, og det bygger jeg på følgende:

Sejhvaler bliver mellem 12-16 meter lange og kan veje op til 20-30 tons. Man kan forveksle sejhvaler med vågehvalen, men vågehvaler bliver ikke så store, som dem du så. Derfor kan vi udelukke vågehvaler.

Sejhval

©Birgitte Rubæk

Vågehval

©Birgitte Rubæk

Den beskrivelse du har af rygfinnen passer også på en sejhval.
Endelig så findes sejhvalen i Atlanten, og de færdes ofte langt fra land i små flokke på 2-4 individer, som også passer med din beskrivelse.

Brydeshvalen findes i tropiske-subtropiske have, så den kan vi også udelukke.

Så alt i alt ser det ud til, at det er sejhvaler I har mødt på vejen hjem. Det kan bemærkes, at der ikke er mange mennesker, der møder sejhvaler på vejen hjem.

God vind det sidste stykke.

Med venlig hilsen
Lars Skou Olsen
Kurator og teknisk chef


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på TwitterSend dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.